Aktivnosti predstavnika SDA u vlasti
13-apr-2018

Posjete: Zvizdić razgovarao s predsjednikom Bugarske


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se danas u Sofiji sa predsjednikom Republike Bugarske Rumenom Radevim, s kojim je razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa.

Istaknuto je da su politički odnosi Bosne i Hercegovine i Bugarske dobri i da nema otvorenih pitanja. Zaključeno je da postoji obostrani interes za produbljivanje saradnje, posebno na području ekonomije.

Predsjedavajući Zvizdić je pozdravio novu dinamiku u bilateralnim odnosima dvije zemlje, koja se ogleda u sve češćim susretima zvaničnika na najvišem nivou. Informisao je predsjednika Radeva о aktuelnoj unutrašnjo-političkoj situaciji u BiH, kao i vanjsko-političkim prioritetima naše zemlje. Dodao je da Vijeće ministara BiH ostaje čvrsto opredjeljeno za EU i NATO put Bosne i Hercegovine i da aktivno podržava sve regionalne inicijative i procese koji doprinose izgradnji mira i stabilnosti na Balkanu i ubrzavaju euroatlantske integracije regije.

Predsjednik Radev je naglasio da je Bugarska prva država koja je priznala Bosnu i Hercegovinu i od tada nastavlja da podržava BiH. Čestitao je predsjedavajućem Zvizdiću na predaji Odgovora na Upitnik EK i izrazio nadu da će za vrijeme trajanja bugarskog predsjedavanja EU Bosna i Hercegovina dobiti odgovor. On je pozdravio i rad Vijeća ministra BiH na reformama te pohvalio rast turizma u Bosni i Hercegovini, industrijsku granu koju treba podsticati.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio na bugarskom priznanju Bosne i Hercegovine. Dodavši da Bugarska opet, 26 godina poslije, ima ključnu ulogu za BiH.

Razgovarano je i o modalitetima uvođenja direktne avio linije Sarajevo – Sofija, pokretanju zajedničkih projekata i organizovanju poslovnih foruma kako bi se uvezali privrednici dvije zemlje.

Sastanku su prisustvovali ministar pravde BiH Josip Grubeša, ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko i ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Bugarskoj Radomir Bogdanović.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se i sa predsjednicom Komiteta za vanjsku politiku Parlamenta Bugarske Dzhemom Grozdanovom.