Saopcenja
10-okt-2017

Politika kojom se pokušava izjednačiti agresor i žrtva nikada neće proći


SDA najoštrije osuđuje  poziv  zvaničnika iz  entiteta RS na čelu sa Miloradom Dodikom  da se kadrovi  sprskog naroda povuku iz  pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine.

Ovo je poziv na  flagrantno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i svjesnu destabilizaciju prilika u zemlji.

Toga moraju biti svjesni i zvaničnici koji daju takve izjave, jer ako dođe u pitanje Dejtonski mirovni sporazum onda će biti dovedeno u pitanje sve što je njime prihvaćeno, uključujući i entitete koji su nastali u Dejtonu.

NESud i Tužilaštvo BiH, kao i ostale pravosudne institucije u BiH moraju raditi svoj posao isključivo na osnovu ustava i zakona, na bazi utvrđenih činjenica i provedenih dokaza. Svako ko je počinio ratni zločin mora odgovarati bez izuzetka.

Nije moguće na osnovu  političke, medijske  i svake druge harange izdejstvovati sudsku  presudu za ratne zločine. Nije moguće praviti vještačke balanse u suđenjima za ratne zločine, jer nije bilo balansa ni u izvršenju ratnih zločina.  Snage koje su vršile agresiju na međunarodno priznatu državu diljem Bosne i Hercegovine su sistematski počinile  masovne zločine i genocid i to je bio metod u izvršenju agresije. Armija RBiH je branila BiH od agresije i sistematski je sprječavala i sankcionisala zločine.

Jučerašnje izjave zvaničnika entiteta RS i Srbije su  manifestacija  politike  koja ima za  cilj da se izjednači agresor i žrtva i revidiraju historijske činjenice, unatoč  brojnim rezolucijama UN-a i presudama Međunarodnog suda pravde, Haškog krivičnog tribunala i Suda BiH. Takvi pokušaji nikada neće proći.

Jedino se istinom i pravdom i suočavanjem sa činjenicama o ratu u BiH može izgrađivati povjerenje i napredak BiH i cijelog regiona.