Aktivnosti predstavnika SDA u vlasti
04-avg-2018

Pivić: Kasumović se može porediti s elementarnom nepogodom


Nezir Pivić, predsjednik Gradskog odbora SDA Zenica i zamjenik ministra pravde BiH, kazao je za N1 da se Fuad Kausmović, zenički gradonačelnik, može porediti s elementarnom nepogodom. Istakao je da Kasumović u dvije godine gradonačelničkog mandata nije realizovao niti jedan kapitalni projekat.

Smatra da se moglo pretpostaviti da Kasumović neće biti sposoban da obnaša dužnost prvog čovjeka Zenice, te je dodao:

“Može se porediti sa nekom elementarnom nepogodom. On ne želi riješavati probleme. Bilo koga ko mu se suprotstavi želi staviti na odstrel”, rekao je on.

Mišljenja je da je Husein Smajlović iz SDA bio mnogo uspješniji gradonačelnik od Kasumovića jer je “napravio preporod” ovog bh. grada.

Pivić je naglasio da je Kasumović Fudbalski klub “Čelik” koristio u političke svrhe i da nije ostvario nijedan ozbiljan projekat. Ukazao je i na dugogodišnji problem Zeničana.

“Patimo zbog zagađenja. Mladi bračni parovi imaju zdravstvene poteškoće. To se krije i o tome se ne priča u Zenici”, rekao je za N1.

Potom je komentarisao odluku gradskih vlasti da dodatno oporezuju kladionice, a koju je Ustavni sud FBiH proglasio neustavnom.

“Kasumović je tvrdio da je odluka ustavna. Svojom imovinom je garantovao da će nadoknaditi štetu po grad ako se odluka proglasi neustavnom”, istakao je Pivić.

Tvrdi da je SDA opredjeljena za oporezivanje kladionica i da Grad Zenica u proteklih dvije godine nije naplatila postojeće namete na kladionice. Riječ je o iznosu od 450.000 maraka godišnje. Zbog toga on sumnja da je riječ o dogovoru lokalne vlasti s kladionicama.

Gostujući u Danu uživo N1 televizije, Pivić je izrazio mišljenje da se Zenica sa mnogo šta može ponositi. Ipak, kako je kazao, zbog trenutne gradske vlasti odlaze investitori i da Kasumović “nema smjelosti” da zadrži fudbalsku reprezentaciju BiH na stadionu “Bilino polje”.

Obećao je da će SDA predložiti strategiju razvoja Zenice.

 

(N1)