Saopcenja
17-jul-2017

SDA najoštrije osuđuje prijetnje u kojima se poziva na ubistvo imama i muftija, pa i samog Reisu-l-uleme


SDA najoštrije osuđuje prijetnje u kojima se poziva na ubistvo imama i muftija, pa i samog Reisu-l-uleme. Nije ovo prvi put da se Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini sistematski  napada. Znamo da je ona bila posebna meta agresije na našu domovinu. Ubijeno je preko stotinu imama, skoro deset posto njih koji su bili u službi, sve džamije i drugi vjerski objekti koji nisu bili pod kontrolom Armije BiH su uništene.

Ovaj put te prijetnje Zajednici bošnjačkih muslimana ne dolaze od agresora nego od male skupine zalutalih mladića sa našim imenima koji su zaslijepljeni ideologijom mržnje i slijedeći nečije tuđe interese spremni dignuti ruku na najveće svetinje naše vjere i okrenuti se protiv vlastitog naroda.

To što su oni prijetnja, prije svega muslimanima i islamskoj tradiciji, ne sprječava mnoge zlonamjerne političke i medijske centre moći da račun za njihova zlodjela pokušavaju ispostaviti svim muslimanima, pa i Bošnjacima. Za takve i one koji ih takvom tumačenju vjere uče ne bi trebalo biti mjesta u našem društvu i državi. Oni u Bosni i Hercegovini neće imati sigurno utočište.

Znamo da Islamska zajednica ima kapacitete, i ona to pokazuje svojim ukupnim angažmanom, da se odupre ovom izazovu nasilnog ekstremizma. Međutim, indikativno je  i to što je bosanska ulema prva na meti tih ekstremista. Oni znaju, kao i svi dobronamjerni ljudi u našoj domovini i okruženju, da je upravo umjerena, otvorena i izvorna interpretacija tradicionalnog islama najbolja prepreka svim pokušajima zloupotrebe islama i radikalizacije muslimana.

Ono čega smo itekako svjesni jesu pokušaji politizacije tzv. borbe protiv terorizma. Postoje oni koji bi pričom o navodnoj radikalizaciji islama i Bošnjaka da oslabe njihovu političku poziciju i da delegitimiraju njihovu borbu za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu kao zemlju svih njenih građana i naroda.

Ni te optužbe nisu nove. I njih smo mi čuli kada se na ovim prostorima pripremala agresija i genocid. Tada nisu ni postojale globalna El Kaida ili ISIL, a ipak se muslimane ovih prostora optuživalo za navodni fundamentalizam i pokušaje stvaranje tzv. islamske države.

Očito bi neki da im se da «mandat za upravljanje Bosnom» kao što im se od svjetskih moćnika davao kroz historiju., ali da bi im se taj mandat dao oni su uvijek morali dokazati da Bosna ne može upravljati sobom.

Otud sve ove blokade i konstantno stvaranje problema i gdje ih nema i ne bi trebalo biti. Cilj je pokazati da BiH ne može upravljati sobom, pa i da bošnjačke nacionalne i vjerske institucije ne funkcionišu i da im se zato treba dati mentor ili tutor. Po mogućnosti neko iz našeg susjedstva.

Zato je od vitalnog nacionalnog interesa da sve naše institucije države i društva funkcionišu i da izbjegnemo vještačke krize koje se kreiraju na svakom koraku.