ZAMJENIK PREDSJEDNIKA

Adil OsmanovicMr.sci. Adil Osmanović rođen je 24.7.1963. godine u Puračiću, općina Lukavac. Nakon završetka osnovne i srednje škole diplomirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Odsjek za orijentalistiku i orijentalnu filologiju. Zvanje magistra nauka stekao na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Jedan je od osnivača SDA na prostoru regije Doboj. Unutar organa Stranke demokratske akcije obavljao je dužnosti predsjednika inicijativnog odbora SDA Teslić, predsjednika OO SDA Teslić, predsjednika RO SDA sjeverna Bosna, član GO SDA BiH, član Predsjedništva SDA od 1998. do 2005. godine, potpredsjednik SDA BiH od 2005. do 2009. godine, na V  stranačkom Kongresu  2009. godine ponovo izabran za potpredsjednika, na Konvencija SDA u 2013. godine takođe je izabran za potpredsjednika.

Od 1992. do 1995. godine, aktivno uključen u odbranu države na dužnosti predsjednika Ratnog predsjedništva Općine Teslić.

Nakon završetka agresije na BiH, aktivan sudionik procesa povratka i obnove na području Općine Teslić i  cjelokupne regije sjeverna Bosna. Poseban doprinos dao reformi lokalne samouprave i ostvarivanju pristupa pravima povratničkoj populaciji.

U periodu od 2000. do 2002. godine, predsjednik Kluba Bošnjaka u Narodnoj Skupštini Republike Srpske, a od  2002. do 2010. godine, u dva mandata, potpredsjednik Republike Srpske.

Angažovan od 2011. do 2015. godine na funkciji ministra Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica Federacije Bosne i Hercegovine.

Aktuelni  ministar Ministarstva civilnih poslova u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Oženjen, otac dvoje djece.