Aktivnosti predstavnika SDA u vlasti
08-sep-2017

OO SDA Stolac: Uklanjanje spomenika žrtvama terora HVO-a znak fašizma


Općinski odbor Stranke demokratske akcije Stolac najoštrije osuđuje uklanjanje spomenika koji je podsjećao na žrtve terora HVO-a u Koštanoj bolnici u Stocu.

Ovim činom su se oni koji su uklonili spomenik, 25 godina nakon počinjenja ubistava i mučenja na koje je spomenik podsjećao, svrstali na stranu ubica i mučitelja. Počinioci ovog necivilizacijskog čina jučer su u Bosnu i Hercegovinu, u Stolac, prenijeli trend iz evropske Hrvatske – svrstavanja na stranu fašista i poručivanje žrtvama i njihovim porodicama da se za svoje zločine ne kaju, nego da se njima ponose – stoji u saopćenju SDA.

Ističu da je “važno napomenuti da je spomen-ploča koja se nalazi ispred Koštane bolnice do sada u više navrata lomljena i oštećivana, te da počinioci nikad nisu pronađeni”.

Ovim putem OO SDA Stolac poziva da nadležni policijski organi provedu istragu, otkriju i sankcionišu počinioce, te od općinske vlasti na čelu sa načelnikom Boškovićem da zaštite dostojanstvo žrtava i njihovih porodica koje su maltretirane već godinama na razne načine.