SDA Novosti
23-okt-2017

Održana promocija knjige “Mislilac i državnik – Alija Izetbegović”


Održana promocija knjige “Mislilac i državnik – Alija Izetbegović”

Povodom obilježavanja godišnjice smrti predsjednika Alije Izetbegovića,  Asocijacija mladih SDA HNK u prepunoj sali Centra za kulturu Mostar, organizovala je promociju knjige “Mislilac i državnik Alija Izetbegović” autora gen. Fikreta Muslimovića i dr. Selme Cikotića. Pored autora, knjigu je promovirao i prof.Mustafa Spahić.

Neposredno prije obraćanja promotora knjige, prisutnima su se obratili Edin Mušić, Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i Haris Šabanović, predsjednik Asocijacije mladih SDA HNK.

Šabanović je govoreći o ovom kapitalnom djelu, kakvim ga je okarektizirao, sa prisutnim je podijelio svoje utiske o knjizi. “Nama je pripala ta čast da prvi radimo promociju u Mostaru i Hercegovini, da budemo nosilac te aktivnosti i to se slučajno desilo baš na ovaj datum. O knjizi neću pričati dugo, ali pošto sam je pročitao izvukao sam neka tri zaključka koja ću podijeliti s vama.

Prvi zaključak je da je ovo jako bitna knjiga, historijski bitna knjiga, koja kaže ovo je lik i djelo Alije Izetbegovića i sve ono što su neki drugi zlonamjerni autori pokušali da napišu pada u vodu. Drugi zaključak je da je ovo jako bitna knjiga za moju generaciju, za one mlađe od mene koji nisu živjeli u vrijeme Alije Izetbegovića i koji susret s njegovim likom i djelom imaju samo kroz neke dokumentarce, njegovu literaturu ili nemaju susret nikako. Treće, kad sam pročitao knjigu i sam sa sobom malo razmislio, bio sam iznimno ponosan na svog predsjednika, jer u svim okolnostima koje su bile oko njega, u svim pritiscima koji su bili na njega ostao onako uspravan, čestit i danas 20 i kusur godina nakon agresije na BiH mi možemo biti ponosni i sretni jer rahmetli Alija Izetbegović nije učinio niti jednu jedinu stvar koje bi se mi danas trebali stiditi.”

Predsjednik KO SDA HNK i predsjedavajući Predstavniničkog doma Parlamenta FBiH emotivno i sa velikim respsektom se osvrnuo na značaj i ulogu Alije Izetbegovića u historijskim vremenima stvarnju države BiH.

Reći ću vam ovdje jednu stvar koju rijetko izgovaram, on je moj politički idol, Alija rahmetli. Možda i najbolju definiciju značaja i uluge prvog predsjednika rekao je Holbrooke u jednoj svojoj rečenici: ‘Da nije bilo Alije Izetbegovića vjerovatno ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine”. Mušić je kasnije naglasio i državničke odlike Alije Izetbegovića kazavši i da mnogi i nisu svjesni kroz šta je sve država prošla.

“Mi imamo državu, to je nešto prema čemu nas je on usmjerio i to ne smijemo nikad zaboraviti”, zaključio je Mušić.

Govoreći o životnim turbulencijama Izetbegovića u kontekstu montiranog političkog  procesa i ličnim utiscima za taj period ranih 80-tih godina prošlog stoljeća, Mušić je činjenično ukazao na ustrajnost i snagu ideje kojom je Izetbegović bio viđen vođen. „Zamolio bih Vas da, pored ove knjige koju treba pročitati, kao dopunu ovome periodu od ’83.-’90. pročitamo knjige i Alaudina Veledara gdje je puno toga složeno. Knjige Mesuda Here i mnoge druge koji su ustvari dopuna tog historijskog perioda“, zaključio je Mušić.

“Sve velike istinske ideje, na svojim plećima, uključujući i odbranu BiH nosili su pripadnici naše Armije čiju hrabrost, umjesnost, snagu, odlučnost volju niko i ničiji vojni institut na svijetu ne može procijeniti. Ali ti vojnici dostojno svom nijetu i hrabrosti imali su dostojnog vrhovnog komandanta, predsjednika Republike BiH, u Aliji Izetbegoviću. Ja sam o Aliji tri put u životu pisao i nikada o njemu ne mogu isto odgovoriti jer je Alija čovjek koji se nije predvidljivo ponavljao. To je izborno, iskonski, klasični mudrac, mislilac.”, rekao je prof. Mustafa Spahić.

Selmo Cikotić, jedan od autora knjige za Aliju Izetbegovića kazao je kako je bio mislilac i filozof koji je jako sveobuhvatno, veoma duboko i daleko razumijevao vrijeme u kojem je živio.

“Izetbegović je razumijevao globalne okolnosti i promišljao sudbinu svoje države, naroda kojeg je predstavljao, jednako brinući i o drugim narodima, svim građanima Bosne i Hercegovine. To je jedan od razloga što su ga svuda u svijetu više cijenili nego u njegovoj zemlji. Kako vrijeme prolazi te njegove vrijednosti postaju sve prepoznatljivije, sve jasnije i mislim da s ove distance možemo kazati da više ne treba sumnjati u ono što se zove Bosna i Hercegovina i ono što je Alija Izetbegović”, kazao je Selmo Cikotić. Mi se trudimo da Alija Izetbegović danas ne preraste u kult ličnosti. U tom kontekstu mi kao autori ove knjige smo samo uzeli njegove tekstove i sistematizirali ih bez ikakvih komentara. “Njemu ova knjiga koju mi ovdje večeras promovišemo uopšte ne treba, on se uvijek borio za istinu i čvrste ljudske vrijednosti, njemu kult ličnosti nikad nije bio potreban, uvijek je od toga pravio distancu te ni mi s ovom knjigom baš to nastojimo”, zaključio je Selmo Cikotić.

„Čast mi je što mogu da govorim o ovako značajnoj temi i velikoj ličnosti, o istinskom velikanu savremenog doba, jer koliko god mi imali te retoričke moći da iskažemo ono što znamo i osjećamo prema rahmetli predsjedniku ne nalazimo u potpunosti prave riječi da pokrijemo ono što ustvari ta ličnost jeste. On je svojim kvalitetima počastio Bošnjački narod kao i sve narode i građane Bosne i Hercegovine, počastio je čovječanstvo, jer je zaista imao takve kvalitete koje su bile vrijedne pažnje i poštovanja svih ljudi u svijetu, bez obzira da li su ga vidjeli ili s njim razgovarali.”, rekao je gen. Fikret Muslimović.