Saopcenja
15-mar-2017

Odbacujemo jučerašnje optužbe upućene sa sastanka Dodik-Čović


SDA s gnušanjem odbacuje jučerašnje optužbe upućene sa banjalučkog sastanka Milorada Dodika i Dragana Čovića.
Radi se o drskoj zamjeni teza, jer su upravo Dodik i Čović odgovorni za trenutnu situaciju u BiH, sa svojim zahtjevima za dodatne etničke podjele u BiH, pokušajima rušenja Ustavnog suda BiH, nepoštivanjem njegovih odluka, protivustavnim rederendumima koji destabiliziraju državu. SDA i predsjednik Bakir Izetbegović bore se protiv takvih pokušaja: izgleda da je upravo to naša „krivica“ o kojoj Dragan Čović govori.
Prihvatamo takvu krivicu i sasvim sigurno ćemo nastaviti da takve pokušaje spriječavamo. Suprotstavljaćemo se podjelama, diskriminaciji, segregaciji, secesiji, smanjivanju kapaciteta države BiH i svakom i svačijem djelovanju na štetu BiH.  Upravo te i takve političke snage smatramo odgovornim za krizu, uključujući i one koji su onemogućili primjenu principa pravnog kontinuiteta odluke Predsjedništva BiH iz 2002. i spriječavali podnošenje zahtjeva BiH za reviziju presude iz 2007.  po tužbi protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.
Borit ćemo se svim snagama i svim sredstvima da očuvamo Bosnu i Hercegovinu, i nikad nećemo dozvoliti da oni koji razbijaju Bosnu i Hercegovinu nadjačaju.