Aktivnosti predstavnika SDA u vlasti Aktuelno u BiH
05-jun-2018

Obilježeno 25 godina članstva BiH u UNESCO-u


Svečanom sjednicom Državne komisije za saradnju BiH s Organizacijom UN-a za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) danas je u Sarajevu obilježena 25 godina članstva BiH u toj UN organizaciji.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i šef Ureda UNESCO-a u Sarajevu Siniša Šešum naglasili su dobru saradnju tog ministarstva s UNESCO-om tokom više od dvije decenije kada su realizirani brojni značajni projekti.

Istaknuli su da svaki element bh. naslijeđa koji je upisan na respektabilnu Listu svjetske baštine UNESCO-a ima nemjerljiv značaja za očuvanje i promociju bogate kulturno historijske baštine.

U okviru obilježavanje te važne godišnjice uručeni su certifikati o upisu Sarajevske Hagade i Rukopisne zbirke Gazi Husrev-begove biblioteke u UNESCO Registar Pamćenja svijeta.

Također, uručen je i certifikat o upisu Konjičkog drvorezbarstva u UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Na današnjoj ceremoniji dodijeljene su i zahvalnice za doprinos očuvanju i promociji dobra kulturne baštine i promociji ciljeva UNESCO-a u BiH.