Aktivnosti predstavnika SDA u vlasti
14-feb-2017

Najgori neprijatelji društva su predrasude o stvarima i ljudima koje dobro ne poznajemo


Imamo mnogo problema kako u Federaciji, tako i u državi, ali SDA je uvijek ta koja uspijeva riješiti i smiriti već postojeća žarišta. Korak po korak idemo ka napretku, imamo jasnu viziju te plan djelovanja i tvrdim da već sada imamo dovoljno pokazatelja da se nalazimo na ispravnom reformskom putu, iako je nažalost reformski put težak i bolan.

Da počnemo od Zakona o igrama na sreću, šta se desilo, zašto se stalo?

Moram istaći da su mediji zajedno sa kladioničarskim lobijem još u startu krenuli sa negativnom kampanjom promovisanja Izmjena Zakona o igrama na sreću i situacija se dodatno iskomplicirala, jer su predstavnici određenih političkih partija u jednom domu glasali “za” izmjene, a  u drugom domu “opstruirali”, što je nelogično i vi možete slutiti o čemu se ovdje radilo. Zbog velike prašine koju je Nacrt Zakona izazvao, inicirao sam njegove izmjene te ga svakodnevno u medijima obrazlagao i konstatovao da njegovim izmjenama u jednak položaj stavljamo sve organizatore igara na sreću, što uključuje i Lutriju BiH, i po njemu neće biti privilegovanih. Niko neće biti povlašten, kao što je to bio slučaj do sada, već će svi plaćate porez državi i to je jedino pravedno. Država se dodatno zadužuje, a mi zbog loših zakonskih rješenja dozvoljavamo da budžet Federacije bude uskraćen za milione konvertibilnih maraka nenaplaćenog poreza od kladionica.

Moj lični stav da se od toga novca može formirati fond za porodilje, pomoći mladim bračnim parovima, sponzorirati aktivnosti od društvenog značaja. To su zaista dobre izmjene Zakona. Zar je pravdeno da se oporezuju lijekovi, udžbenici a klađenje ostane netaknuto, ja nisam takvog mišljenja.

Ovaj Prijedlog Zakona Vam je i privatni život narušio?

Kada smo odlučili ući u rješavanje problema vezanog za kladionice odnosno izmjene zakona o igrama na sreću, znao sam da ćemo naići na opstrukcije, neslaganja i određene probleme. Nisu se birala sredstva da se ova inicijativa zaustavi i prikaže u negativnom svjetlu. Međutim, nisam ni slutio da će ovo pitanje početi utjecati na moj privatni život i proizvesti neugodnosti mojoj porodici. Ovdje nije riječ o mom osobnom niti političkom nego javnom interesu i ne razumijem uplitanje u privatni život.

Međutim, reakcije nekih grupa ili pojedinaca samo pokazuju da smo na pravom putu jer bi njegovim usvajanjem bili oštećeni samo “moćnici” koji su umjesto državnih napunili vlastite džepove.  Znate, najgori neprijatelji društva su predrasude o stvarima s kojima nismo dobro upoznati i o ljudima koje ne poznajemo. Javnosti je sasvim  jasno da je ovaj zakon isključiva dobrobit za državu i njene građane.

Da li bošnjaci, hrvati i srbi trebaju biti zadovoljni trenutnom situacijom?

Imamo mnogo problema kako u Federaciji, tako i u državi, ali SDA je uvijek ta koja uspijeva riješiti i smiriti već postojeća žarišta. Korak po korak idemo ka napretku, imamo jasnu viziju te plan djelovanja i tvrdim da već sada imamo dovoljno pokazatelja da se nalazimo na ispravnom reformskom putu, iako je nažalost reformski put težak i bolan.

Specifičnost ustavne strukture proizvode veliki broj mehanizama kroz čije zloupotrebe se pozitivni procesi mogu potpuno neopravdano usporiti i zaustaviti, što istovremeno otvara prostor raznoraznim ucjenama, politikanstvu te neprincipijelnim političkim uslovljavanjima. Tako smo i sami svjedoci da u najvećem broju slučajeva iza pozivanja na nacionalne interese stoji pokušaj zaštite ličnih interesa. Takva priča nije dobra.

Generalno konstitutivni narodi žive loše u onom području gdje nisu većina, Bošnjaci i Hrvati jako loše žive u RS-u, Srbi opet loše žive tamo gdje je HDZ većina…i kao društvo o tome trebamo brinuti. Ključni zadatak svih nas je ostvarivanje boljeg kvaliteta života naših građana.

Pojavile su se priče o trećem entitetu?

Nikad nećemo prihvatiti nikakve ustavne reforme koje bi državu vodile u dalje podjele. Moguće su samo one reforme koje će reintegrirati BiH i takvu je reintegriranu voditi u EU, te kojima će se osigurati ravnopravnost svih naroda i građana na cijeloj terotoriji BiH, postoje takvi mehanizmi u svijetu treba ih samo upotrijebiti. Svrha reforme treba da se kreće u pravcu da se građani Bosne i Hercegovine osjećaju ugodno i komotno djeluju i samo takve programe ćemo podržati. Novih granica neće biti.

Šta smatrate velikim problemom ili nedostatkom u Federaciji?

Bh. društvo se mora ozbiljno pozabaviti problemom depopulacije stanovništva jer su posljedice trajne i ozbiljne, te je stoga neophodno je da država usvoji pronatalitetnu strategiju razvoja.

Ja sam uvijek težio ka tome da moramo svaki dan raditi na stvaranju boljeg ambijenta, da se omoguće realne šanse da se mladi na odgovarajući način školuju, da se na odgovarajući način zaposle i žive od svoga rada, da na odgovarajući način mogu rješavati svoje egzistencijalne probleme, da će imati stabilnu situaciju u društvu, da će onda poželjeti barem da imaju jedno, dvoje djece. Svako treće, svako četvrto dijete treba dodatno stimulirati i upravo takve izmjene sam inicirao u prošlom mandaru kada sam bio u Domu naroda, nastojat ću to raditi i dalje i raduje me da se svakim danom povećava broj ljudi koji shvataju ozbiljnost ovog problema. Dakle, mora se stvoriti ambijent za normalan način življenja. Neće u ovakvoj situaciji niko poželjeti da živi, ni Srbi, ni Hrvati, ni Bošnjaki. Ključni nacionalni program može se sadržati u jednom rečju i to „UN“.

Šta bi UN značilo u prevodu?

Nacionalni program UN što znači univerzitet i natalitet je program budućnosti BiH. U prvom planu univerzitet podrazumijeva reforme u obrazovanju jer Bosna i Hercegovina čezne za jednom smislenom i stručnom reformom. Slušamo često o reformama obrazovanja, a čini mi se da nam svaki vid reforme donosi nove nedovoljno analizirane i ishitrene odluke ili kozmetičke zahvate koji nisu donijeli kvalitetna rješenja, zbog čega danas ispaštaju djeca, a sutra će to biti slučaj sa društvom. S pravom se može reći da problemi sa kojima se suočavamo kao društvo najčešće znaju biti rezultat nekvalitetnog obrazovnog sistema koji je, po meni, nedovoljno fokusiran na individualni razvoj djece. Ulaganje u obrazovanje ujedno je ulaganje u budućnost ove zemlje i sam obrazovni sistem je pokretač uspjeha ili čak neuspjeha jedne države. Sve bi ovo ujedno značilo da se upisna politika prilagodi potrebama tržišta. To bi vam značilo univerzitet, a natalitet sam objasnio u prethodnom pitanju. Država mora biti suport servis i podrška mladim ljudima koji želje imati više djece.

Evo, ovih dana je velika bura oko pitanja revizije tužbe BiH protiv Srbije? Vaš komentar?

Pitanje revizije presude BIH protiv Srbije nije pitanje o kojem odlučuje bilo koja stranka ili njen lider. To je pitanje utvrđivanje istine o dešavanjima u našoj državi u periodu 92.-95.godina.

Građani BIH imaju pravo na to i to im ne može niko oduzeti. Oko revizije presude ne smije biti nikakvih kalkulacija ukoliko postoje ispunjeni uvjeti za njeno podnošenje. Želim istaći da ta revizija presude nije usmjerena protiv srpskog naroda niti aktuelne vlasti Republike Srbije već za dešavanja i posljedice Miloševićevog režima za dešavanja 92-95. Samo se utrvđivanjem činjenica i istine mogu graditi dobri odnosi kako u BiH tako i u regionu. Legitimno pravo BiH da se utvrdi istina ne smije biti iskorišteno za politička nadmudrivanja.

(Saff.ba)