Aktivnosti predstavnika SDA u vlasti
11-apr-2018

Mušić: Problem sa HDZ-om nije prevaziđen, očekujemo stav ombudsmena


Sljedeće sedmice, 17. i 18. aprila, bit će održane dvije sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, jedna tematska i jedna vanredna.

Sjednice su zakazane u skladu sa Poslovnikom. Imat ćemo tematsku sjednicu o temi: “Depolitizacija i budućnost obrazovanja u FBiH”, koju smo već nekoliko puta do sada uvrštavali u dnevni red, ali su se te sjednice prolongirale. Također, zakazana je 28. vanredna sjednica Zastupničkog doma sa vrlo sadržajnim dnevnim redom – rekao je za Faktor Edin Mušić, predsjedavajući ovog doma.

Dodao je da je na predloženom dnevnom redu vanredne sjednice 18 tačaka.

Radi se o pitanjima koja su jako važna, pored ostalog, za funkcionisanje javnih preduzeća na koje se odnosi Zakon o visini stope zatezne kamate na javne prihode, kao i Zakon o doprinosima koji je veoma važan za radnike i fabrike u oblasti tekstila – kaže Mušić.

Ranije se govorilo da bi se na ovoj sjednici mogao naći i zakon o pravima demobilisanih boraca, ali to se neće desiti jer još nije upućen u parlamentarnu proceduru.

Taj zakon će, kada stigne u Parlament FBiH, u skladu sa pravilima biti uvršten u dnevni red i razmatran – rekao je Mušić.

Tematska sjednica zakazana je za 17. april u 10 sati, a istog dana u 14 sati bit će otvorena i vanredna sjednica, za koju je planirano dvodnevno zasjedanje.

Mušić očekuje da će dnevni red sjednica biti usvojen te da će se voditi kvalitetne rasprave, te da će koalicioni partneri imati odgovaran odnos prema predloženim tačkama i građanima.

Predsjedavajući Zastupničkog doma se osvrnuo na odnose unutar vladajuće koalicije koji su narušeni još prije nekoliko mjeseci kada su zastupnici HDZ-a BiH zajedno sa kolegama iz ostalih hrvatskih stranaka napustili sjednicu nakon što je u dnevni red uvrštena tačka koja se odnosila na brisanje etničkih odrednica iz naziva javnih preduzeća.

Ja sam nakon te sjednice ombudsmenima BiH uputio jedan dopis kako bi vidjeli njihovo pravno stručno mišljenje o tom pitanju. Sve to za sada ostaje otvoreno. Očekujemo odgovor ombudsmena prije neke dalje politizacije unutar Parlamenta – govori Mušić.

(FAKTOR)