Aktivnosti predstavnika SDA u vlasti
01-feb-2017

Ministar Dedić održao sastanak sa kantonalnim ministrima


Federalni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Šemsudin Dedić danas je na sastanku u Vladi Federacije BiH sa kantonalnim ministrima ukazao na značaj donošenja izmjena i dopuna Zakona o novčanim podrškama poljoprivredi i ruralnom razvoju, Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Zakona o poljoprivredi s ciljem stvaranja boljeg poslovnog ambijenta.

Pored toga, na sastanku je razmatrano i donošenje Zakona o šumama i izmjena i dopuna Zakona o vodama.

– Sa kantonalnim ministrima razgovarao sam o poticajnoj politici u 2017. i transfera za poljoprivredne proizvođače pri čemu su nas predstavnici kantona informirali o svojim planovima i izvršenim poticajima u prošloj godini – kazao je Dedić, dodajući da je poljoprivrednim proizvođača u Federaciji BiH isplaćeno 13,6 miliona KM poticaja.

Pored toga iznos od oko dva miliona KM isplaćen je za programe u oblasti veterinarstva.

Kako su potvrdili resorni ministri Himzo Smajić i Mato Brkić,  u Zeničkodobojskom kantonu bilo je isplaćeno 2.500.000 KM, a isti iznos je planiran za tekuću godinu, dok je se 1.700.000 KM izdvaja iz godine u godinu u Posavskom kantonu.

Federalnom ministarstvu je iz budžeta FBiH za prošlu godinu ukupno isplaćeno 15,5 miliona za poljoprivredu, što je, po riječima ministra Dedića, značajan iznos za prostor cijele Federacije BiH.

– U 2017. godini očekujemo da pored svih problema, Federalno ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede dobije podršku kako bi redovnost isplate poticaja bila na vrijeme sjetve odnosno na proljeće – istakao je Dedić.

Kantonalne ministre pozvao je da se angažuju u pozivanju poljoprivrednika da ažuriraju svoje podatke u Registru poljoprivrednijh gazinstava i klijenata do 31. marta da bi se, kako kaže Dedić, uspješno mogao provesti novi softver za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju te omogućiti nesmetano apliciranje na poticaje.

– Pored toga, poljoprivredni proizvođači će putem Farmer portala imati uvid u svoje zahjeve (stanje svog imanja i status tekućih zahtjeva za poticaje) i vremenske periode njihove isplate – dodao je Dedić.