Aktivnosti predstavnika SDA u vlasti
05-dec-2017

Ministar Dedić: Navodnjavanje je preduslov za razvoj moderne poljoprivrede


Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarastva Šemsudin Dedić sastao se danas  s predstavnicima Svjetske banke koji borave u BiH kako bi sagledali do sada postignute rezultate Projekta razvoja sistema navodnjavanja i razmotrili naredne korake u provedbi ovih značajnih aktivnosti.

Vođa stručnog tima Svjetske banke Javier Zuleta upoznao je ministra o aktivnostima na terenu, izrazivši zadovoljstvo postignućima ovog projekta do sada. Istakao je da je ostvaren napredak u ispunjavanju razvojnih ciljeva projekta, od njegovog restrukturiranja u junu i zadnjeg obilaska projektnih lokacija.

Kako je kazao Zuleta, Svjetska banka je odobrila produženje projekta do kraja 2019. godine s ciljem postizanja što većeg stepena implementacije, te dodao da će u narednom periodu biti urađen akcioni plan s namjerom praćenja stanja na terenu kako bi što više bila iskorištena sredstva i ostavljeno dovoljno vremena da na pravi način budu izvršene sve planirane aktivnosti.

– Cilj ovog projekta je da se poveća procenat navodnjavanih površina u Federaciji BiH, jer smo svjesni da bez tog sistema nema ni razvoja poljoprivrede. Navodnjavanjem se ne sprječavaju samo posljedice suša, koje nas sve više pogađaju, već i povećavaju prinosi, stepen iskorištenosti zemljišta, a poboljšava kvalitet plodova. Radi se doista o ogromnim ulaganjima, ali samo tako možemo ublažiti posljedice elementarnih nepogoda i efekte klimatskih promjena koji su sve izraženiji i predstavljaju sve veći izazov u poljoprivredi u cijelom svijetu, pa tako i u našoj zemlji – kazao je ministar Dedić.

Projekat razvoja navodnjavanja obuhvaća deset općina diljem FBiH, između ostalog i Sanski Most i Bihać, koji ulaze u treću fazu projekta gdje se trenutno vrši prikupljanje podataka za izradu projektne dokumentacije.

Učesnici su naglasili da je za uspjeh ovog projekta uveliko važan angažman i spremnost općina na kojima se provode aktivnosti razvoja ovih sistema, te su pozvali sve uključene općine da aktivno sarađuju s projektnom jedinicom zaduženom da zajedno s njima provode ovaj projekat, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.