Aktivnosti predstavnika SDA u vlasti
08-mar-2018

Ministar Bukvarević u Goraždu: Prioritetni su Zakon o boračkim udruženjima i Zakon o demobilisanim borcima


Hitno usvajanje Zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja i stavljanje u parlamentarnu proceduru Nacrta zakona o pravima demobilisanih boraca, zaključci su današnjeg sastanka ministra Bukvarevića sa premijerom Bosansko – podrinjskog kantona Emirom Okovićem, ministrom za boračka pitanja Enizom Halilovićem i  predstavnicima općina i boračkih udruženja.

Prezentacijom analize rada Federalnog ministarstva u 2017. godini, predočeni su podaci koji se odnose na godišnji obračun ličnih i porodičnih invalidnina za korisnike s područja Bosansko – podrinjskog kantona. Riječ je o 606 ratna vojna invalida i 784 porodice poginulih za koje je doznačeno ukupno 4.697.615,55 KM, te novčanih naknada za 61 dobitnika najvećih ratnih priznanja iz ovog kanton u iznosu od 200.827,48 KM.

Kao i na prethodnim sastancima, najvažniji zaključak današnjeg sastanka jeste da sva otvorena pitanja i zahtjevi iz područja boračko invalidske zaštite budu rješavani kroz dijalog u nadležnim institucijama općina, kantona, Federacije BiH i Bosne i Hercegovine.