Aktivnosti predstavnika SDA u vlasti
05-dec-2017

Ministar Bukvarević s borcima povratnicima u Prijedoru o zapošljavanju putem boračkih zadruga


Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, posjetio je kancelariju Udruženja veterana Krajine 1992-95 Prijedor, gdje je s borcima povratnicima razgovarao o provođenju projekata njihovog zapošljavanja i samozapošljavanje putem boračkih zadruga.

Borci povratnici Prijedora i banjalučke regije izvjestili su ministra Bukvarevića o stanju i borbi za ljudska prava povratnika, te projektima i planovima ranije osnovane boračke zadruge u ovom gradu.

Izražena je zahvalnost Federalnom ministarstvu za pitanja boraca na dosadašnjoj pomoći i istaknuta važnost postojanja ove kancelarije u Prijedoru putem koje borci povratnici mogu ostvarivati svoja prava i dobiti  pravnu pomoć.

Ministar Bukvarević ih je upoznao s tri usvojena zakona i to Zakonu o izmjeni zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica, Zakonu o izmjenama i dopunama zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica i Zakonu o izmjenama i dopunama zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkoga rata, te o tome u kojoj je proceduri Zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja.

Informisao ih je i o Sporazumu između Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i predstavnika boračkih udruženja o dostignutom nivou sredstava u Budžetu FBiH na poziciji resornog ministarstva namijenjenih za rješavanje prioritetnih zahtjeva boračkih kategorija.

Bukvarević je, također, istakao da je ovo federalno ministarstvo servis svim borcima, pripadnicima OS RBiH i da će nastaviti pružati podršku svim boračkim kategorijama, koje su u stanju potrebe.

Na sastanku je i naglašeno da je osnovno opredjeljenje svih, podrška prosperitetu i razvoju Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu i putu ulaska u NATO savez, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.