Aktivnosti predstavnika SDA u vlasti
07-avg-2017

Ministar Bukvarević na obilježavanju 22. godišnjice pogibije Izeta Nanića


Slobodarski dani viteškog grada Bužima je manifestacija koja već 22. godine čuva sjećanje na više od 500 poginulih boraca – šehida i hrabru borbu bužimskih vitezova u odbrani jedine nam domovine Bosne i Hercegovine. To je manifestacija koja simbolizira hrabrost, čast i dostojanstvo, i s druge strane tugu i žalost što je upravo u ovom mjesecu poginuo ratni heroj, general Izet Nanić.

U jutarnjim satima službena delegacija posjetila je mjesto pogibije generala Izeta Nanića i Mehe Bašića gdje su proučili Fatihu i položili cvijeće. Na samom mjestu pogibije prisutnim se obratio Agan Elkasović učesnik bitke, koji je prenio svoje dojmove i doživljaje današnjeg dana.

U znak sjećanja na bužimske vitezove, Udruženje mladih Bužim u okviru manifestacije Slobodarski dani viteškog grada Bužima, organizovali su pješački pohod ”Put Bužimskih vitezova“. U isto vrijeme po prvi put  BK “Bužim”  je organizovao biciklistički maraton “Uspon na Ćorkovaču”, gdje su učešće uzeli brojni klubovi sa područja Unsko-sanskog kantona kako bi odali počast svim bužimskim vitezovima, koji su ovu relaciju prelazili u ratnom periodu od 1992-1995. godine

Nakon klanjanja podne namaza imami MIZ Bužim proučili su Jasin i tevhid borcima -šehidima 505. Vbbr., te je održan i historijski sat “Sjećanja na heroje”.

Prisutnima se obratio i Federalni ministar za pitanje boraca Salko Bukvarević.

– Mi nismo željeli rat i borbu. Ona nam je nametnuta od agresora koji je imao za cilj da uništi bošnjački narod i državu Bosnu i Hercegovinu. Mi moramo danas u miru da na ovako dostojanstven način očuvamo sjećanje na hrabru borbu i odbranu od agresora. Neka dušmani ove države znaju da mi i danas stojimo u stroju i da ćemo čuvati našu domovinu ako zatreba, rekao je ministar Bukvarević.

Na samom kraju prigodno predavanje u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme održao je muderis Nezim ef. Halilović koji je govorio o emanetu čuvanja sjećanja na šehide i sve pripadnike A RBiH.