Aktuelno u svijetu
21-dec-2016

Makarević: Izvoz BiH u Pakistan može biti veći od 100 miliona KM


Premijer Pakistana Nawaz Sharif, koji je jučer doputovao u trodnevnu službenu posjetu Bosni i Hercegovini, bit će danas svečano dočekan ispred zgrade institucija BiH, nakon čega će uslijediti susret s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Premijer Sharif će poslije susreta sa Zvizdićem imati razgovore s članovima Predsjedništva BiH, kao i članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Također, predviđeno je da se susretne i s reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem. U sklopu posjete pakistanske delegacije danas će biti održan i poslovni forum u Vanjskotrgovinskoj komori BiH s bh. i pakistanskim privrednicima. U četvrtak će pakistanski premijer obići i mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića na Kovačima kojeg je i lično poznavao jer je prvi put u posjetu BiH došao ratne 1993. godine. Posjetu BiH premijer Pakistana će okončati u četvrtak obilaskom izložbe o Srebrenici u sarajevskoj Galeriji “11/07/95”.

Kako je za Fenu kazao ambasador BiH u Pakistanu Nedim Makarević, od ove posjete očekuje se mnogo, posebno od poslovnog foruma.

– Posjeta znači mnogo jer je Pakistan prijateljska zemlja koja je u ranijim godinama pomagala BiH, a posljednji put to je bilo nakon poplava – podsjetio je Makarević.

Dodao je i da je Pakistan s 813 kvadratnih kilometara površine, 200 miliona stanovnika, i oko 300 nuklearnih glava velika sila i prijatelj BiH kojeg se treba uvažavati.

– Mogućnosti su u razvoju trgovine, tekstilne i prehrambene, ali prije svega namjenske industrije – istakao je bh. ambasador u Pakistanu.

Iznio je i podatak da je 2013. godine izvoz u Pakistan iz BiH bio na nivou 100.000 KM, a danas je to na nivou od 10 miliona KM, ali može biti i veći od 100 miliona KM.