Aktivnosti predstavnika SDA u vlasti
05-dec-2017

Mahmutbegović zadovoljna razvojem općine Visoko


Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović posjetila je danas općinu Visoko gdje je, nakon susreta s općinskom načelnicom Amrom Babić, izrazila zadovoljstvo razvojem ove lokalne zajednice poručivši da i druge u razvoju trebaju slijediti visočki primjer.

Mahmutbegović je novinarima nakon susreta u Općini Visoko kazala da su Babić i njeni saradnici prepoznali pravi pravac rada.

– Posebno sam obradovana činjenicom da je prepoznat historijski značaj Visokog i da se posebna pažnja posvećuje historijskim lokalitetima i arheološkim nalazištima, i da se na pravi način to pokušava staviti u funkciju cijele države – istakla je Mahmutbegović.

Naglasila je da će s pozicije potpredsjednice Federacije BiH pomoći i podržati pozitivne prakse koje provode načelnica Babić i njen tim, u okviru svojih nadležnosti.

– Raduje me da je privredni rast i značaj privrednih subjekata u Visokom prepoznat bez obzira na vrlo česte administrativne barijere između lokalne zajednice i viših nivoa vlasti – navela je Mahmutbegović.

Načelnica Babić je kazala da za nastavak razvoja općine Visoko treba podrška organa s nivoa Federacije BiH, prije svega u izmjenama određenih zakonskih rješenja koja su se pokazala neefikasnim.

– Razgovarali smo, između ostalog, o zakonima u vezi s javnim nabavkama i komunalnim preduzećima. Ukazali smo na ono što nam je prepreka na putu razvoja – navela je Babić.

Babić također smatra da je Visoko prepoznalo pravi put razvoja te poručila da i druga mjesta trebaju slijediti pozitivne primjere.

– Nećemo biti sretni ako se ne razvijaju mjesta pored nas, jer se s lokalnog nivoa gradi država i to je zadatak svih odgovornih – istakala je Babić zahvalivši potpredsjednici Mahmutbegović za posjetu općini Visoko.

Tokom današnje posjete planirano je da Mahmutbegović posjeti postrojenje Prevent Leather, firmu Frischeis i arheološko područje Mili, krunidbeno i grobno mjesto bosanskih kraljeva.

(Fena)