SDA Novosti
09-jul-2018

Koloni Marša mira pridružila se i potpredsjednica Federacije


Potpredsjednica Mahmutbegović je na ovaj način odala počast žrtvama srebreničkog genocida

Povodom obilježavanja 23.godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović krenula je u koloni Marša mira putem kojim su jula 1995. godine svoj spas do slobode tražili mnogi Srebreničani.

Potpredsjednica Mahmutbegović je i ove kao i prethodnih godina na ovaj način odala počast žrtvama srebreničkog genocida.

Pješački pohod Marš mira Nezuk-Potočari održava se povodom obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na zločine nad Bošnjacima koji su nalazili u “zaštićenoj -sigurnosnoj zoni UN-a”.

U trodnevnom “Maršu mira” učestvuju osobe iz cijelog svijeta koje na ovaj način daju potporu preživjelim Srebreničanima i šalju poruku da se takvo zlo više nikada i nikome ne ponovi.

Na trasi od Nezuka do Potočara učesnici su ranijih godina prolazili maršrutom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

Za kolektivnu dženazu u Potočarima 11. jula ove godine do sada su spremni posmrtni ostaci 35 osoba.

U Podrinje identifikacionom centru u Tuzli nalazi se skoro 170 identificiranih žrtava, ali uglavnom zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka porodice se još nisu odlučile za ukop.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari dosad je smiraj pronašlo 6.575 žrtava genocida, a traga se za još oko tisuću.