Aktuelno u BiH
06-dec-2017

(VIDEO) Izetbegović: Vanjska politika Bosne i Hercegovine će se voditi u Bosni i Hercegovini


Nakon kurtoaznih uvodnih riječi, međusobnog, kako su rekli, prijateljskog oslovljavanja između Dragana Čovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, sa “Dragane i Aco”, što je neuobičajeno intimiziranje na zvaničnim konferencijama za medije nakon sastanaka državnih vrhova dvije zemlje, daljnji tok konferencije za medije u Beogradu danas je pokazao da odnosi zapravo ni izbliza nisu prijateljski.

Članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, borave u zvaničnoj posjeti Srbiji. Održan je niz sastanaka kako između njih trojice i Vučića, tako i između delegacija sačinjenih od ministara i drugih zvaničnika.

Tema koja je najviše izazvala pažnje je svakako pitanje razgraničenja između dvije države, a u sklopu nje i pitanje hidroelektrana na Drini. Neminovno je bilo i pitanje nezavisnosti Kosova i odnos Srbije i Bosne i Hercegovine u vezi s njim.

Vučić je na konferenciji za medije rekao da je Čović iznio stav BiH u vezi nezavisnosti Kosova.

– Treće pitanje o kojem smo razgovarali je stav Predsjedništva BiH, koji je Srbiji jako bitan, a to je da dok Republika Srbija ne zauzme stav drugačiji po pitanju Kosava, i BiH će imati stav koji ima Srbija – rekao je Vučić.

Kada su Čović, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH i Vučić, kao predsjednik Srbiji, završili zvanična obraćanja, medijima se obratio i Izetbegović.

– Jedno bitno pojašnjenje u vezi toga da će Bosna i Hercegovina vodeći svoju međunarodnu politiku čekati na stav Beograda. Međunarodna politika i stavovi BiH će se odlučivati u Sarajevu od ova tri čovjeka koja su tu. Itekako ćemo uzeti u obzir stavove susjednih zemalja jer živimo sa Srbijom i Hrvatskom. Posebno ćemo uzimati u obzir stavove Evrospske unije, jer smo takvu stvar ranije preuzeli u odnosu na evropski put Bosne i Hercegovine. Ja sam zamolio gospodina Čović da ovu stvar iznese eventualno kao vlastiti stav, a ne kao stav trojice članova Predsjedništva. Moj stav je da se vanjska politika Bosne i Hercegovine vodi u Bosni i Hercegovini, naravno uzevši uzevši u obzir i stavove susjednih zemalja – rekao je Izetbegović.

Nakon toga, Vučić je, očigledno iznenađen Izetbegovićevom reakcijom, sudeći po njegovom izrazu lica, kazao:

– Ja ću da vam pojasnim. Evo ovako vam izgleda sve. Ja sam citirao ono što sam dobio u toku zvaničnih razgovora. E tako vam izgleda i oko granice i oko svega drugog – kazao je Vučić.

Po ko zna koji put se ispostavilo da članovi Predsjedništva prilikom zvaničnih sastanaka očito iznose stavove koji nisu usaglašeni od sve trojice, pa tako je bio slučaj i danas sa onim što je Čović očito prenio Vučiću, a u vezi s Kosovom. Kao što je, uostalom, uradio nedavno i sa slanjem pisma NATO-u, a koje nije usaglašeno i nije zvanični stav Bosne i Hercegovine.