Saopcenja
17-jul-2017

Izetbegović zatražio od Tužilaštva BiH i OHR-a sankcioniranje Milorada Dodika


Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, obraća se javnosti u vezi posljednjih izjava Milorada Dodika, predsjednika RS-a, a u kojima je izrazio nacionalnu netrpeljivost spram povratnika Bošnjaka u Podrinje. Izetbegović govori i o prijetnjama ISIL-a imamima Islamske zajednice u BiH, kao i napadima određenih političkih struktura na Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH (OSA).

Izetbegović je saopćio kako traži od svih domaćih i međunarodnih institucija, između ostalog, i od Vijeća za implementaciju mira (PIC), da poduzmu korake na sankcionisanju Dodikovog govora mržnje. Napomenuo je da je izostala reakcija Tužilaštva BiH na Dodikovu izjavu kako “Bošnjaci ponovo okupiraju Podrinje”, iako je za to bilo osnova, smatra Izetbegović.

Bošnjački član Predsjedništva BiH je rekao da je riječ o najopasnijoj izjavi nekog bh. zvaničnika od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do sada.

Izetbegović je na konferenciji za medije, ali i u pismo koje je uputio domaćim i međunarodnim institucijama u našoj zemlji, obrazložio koja je to Dodikova sporna izjava:

– Poznati su projekti raznih fondacija, prije svega islamskih koje su tražili i samo usmjeravali svoje pare kako bi se ovdje uz Drinu vratili nakon otadžbinskog rata muslimani i da bi ponovo okupirali Drinu na taj način…- sporni je dio Dodikove izjave.

Radi se o najopasnijoj izjavi jednog visokorangiranog zvaničnikau Bosni i Hercegovini od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas, koja predstavlja direktan udar na Anex VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i na odredbe iz člana II Ustava BiH vezane za nediskriminaciju i izbjeglice i raseljena lica, toji u pismu koje je Izetbegović uputio, Tužilaštvu, OHR-u i PIC-u.

U prijavi upućenoj Tužilaštvu, tačnije v. d. glavne tužiteljice Gordani Tadić, Izetbegović dalje navodi:

– Iz navedene izjave Milorada Dodika nedvosmisleno proizilazi da on smatra da su Bošnjaci do 1992. godine bili okupatori na Drini, pa ih je valjda zbog toga trebalo protjerati iz njihovih vjekovnih domova i nad njima počiniti ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, te da njihovo Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom Bosne i Hercegovine zagarantovano pravo na povratak predstavlja „ponovnu okupaciju“ tog dijela Bosne i Hercegovine koju treba spriječiti.

Zloupotrijebivši svoj položaj predsjednika entiteta Republika Srpska, koji ga obavezuje da brine o pravima svih konstitutivnih naroda i građana, Milorad Dodik je navedenom izjavom javno izazvao i raspirio nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima. Drugačije nije moguće razumjeti njegovu tvrdnju da su Bošnjaci, kao konstitutivni narod, okupatori tog dijela Bosne i Hercegovine. Iz ovoga proizilaze osnovi sumnje da je Milorad Dodik, kao predsjednik entiteta Republika Srpska, počinio krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Navedena izjava Milorada Dodika predstavlja i ozbiljnu prijetnju kojom se u većem razmjeru ili sa širim posljedicama želi spriječiti izbjeglice ili raseljena lica da se vrate u svoj dom ili da koriste svoju imovinu koje su bili lišeni. Iz toga proizilaze i osnovi sumnje da je Milorad Dodik, poduzimajući ozbiljnu prijetnju, počinio i krivično djelo sprječavanja povratka izbjeglica i raseljenih lica iz člana 146. stav 1. u vezi sa članom 26. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Očekujem da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine postupi u skladu s članom 35. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, te da me obavjestite o Vašoj odluci – navodi se u prijavi Tužilaštvu.