Saopcenja
14-feb-2017

Izetbegović u Strazburu: Zahtjevi za federalizaciju produbljuju etničke podjele u BiH


Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović razgovarao je danas u odvojenim susretima s izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH Christianom Dan Predom, predsjednikom Kluba zastupnika Evropske narodne stranke Manfredom Weberom i čelnikom Grupe prijatelja BiH u Evropskom parlamentu Jasenkom Selimovićem.

Tema današnjih sastanaka u Strazburu bila je evropski put BiH. Izetbegović je istakao da se BiH nalazi na raskršću između jasnog i trasiranog puta evropskih integracija, te stranputica koje državu vuku natrag u podjele i sukobe.

Izetbegović je također iskoristio priliku da sagovornike upozna s manipulacijama i instrumentalizacijom „principa federalizma“, naoko benigne jezičke formulacije koja daje vjetar u leđa retrogradnoj političkoj agendi, podsjetivši da u BiH zahtjevi za „federalizaciju“ podrazumijevaju produbljivanje etničkih podjela.

Stoga je Izetbegović još jednom upozorio da ta podrška može biti korištena za pokušaje antidejtonskog teritorijalnog prekrajanja BiH i stvaranje etnički baziranih federalnih jedinica.

U popodnevnim satima Izetbegović će se sresti i s predsjednikom Evropske narodne stranke (EPP) Josephom Daulom.