Aktivnosti predstavnika SDA u vlasti
13-nov-2017

Izetbegović primio ambasadora Austrije Martina Pammera


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je ambasadora Republike Austrije u BiH Martina Pammera.

-Sagovornici su u otvorenom razgovoru razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na provođenje reformi, izborno zakonodavstvo i ispunjavanje uslova koje naša zemlja ima na putu prema euroatlantskim integracijama. Ocijenjeno je da bi, unatoč kompliciranim odnosima na unutrašnjem planu, fokus trebalo vratiti na provođenje reformskih procesa – saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Član PBiH Izetbegović je ponovio i stav o izmjenama izbornog zakonodavstva, naglasivši da sva rješenja moraju zadovoljiti demokratske principe i najviše standarde ljudskih prava, kao i onemogućiti daljnje eventualne etničke podjele. Istaknuo je da je pri tome potrebno poštivanje odluka Ustavnog suda BiH i presuda međunarodnih sudova, kao i da izmjene Izbornog zakona treba da budu u skladu s Ustavom BiH i Ustavom Federacije BiH.

Razgovarano je i o mogućoj posjeti predsjednika Republike Austrije Alexandera Van der Bellena Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.