Aktivnosti predstavnika SDA u vlasti
10-jul-2018

INTERVJU: Edin Mušić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i prvi čovjek SDA u Hercegovini: Nakon izbora je moguće da dođe do anarhičnog stanja


Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije i predsjednik SDA u Hercegovačko-neretvanskom kantonu Edin Mušić u intervju za Dnevni list govori o političkoj situaciji u BiH, funkcioniranju Parlamenta FBiH, odnosima sa koalicionim partnerima, te onome što nas čeka nakon izbora. Mušić komentira situaciju oko Izbornog zakona, te navodi kako SDA usvajanjem izmjena Izbornog zakona u Federaciji pokušava spriječiti da ne dođe do anarhije nakon izbora. Mušić komentira i odnose SDA i HDZ-a u Hercegovini, te funkcioniranje Vlade HNK-a i ističe kako su na ovom području u proteklom mandatu napravljeni dobri rezultati. Prvi čovjek SDA u Hercegovini najavljuje i velike infrastrukturne projekte u tom dijelu BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović optužio je bošnjačke stranke da šalju lošu poruku i guraju izmjene Izbornog zakona kroz Parlament Federacije na način kako to nije propisano odlukama Ustavnog suda BiH. Da li je to točno i zašto se bez Hrvata išlo u usvajanje navedenog zakona?

-Prva stvar koju je kao činjenicu potrebno naglasiti je fakat da je Božo Ljubić kao podnosilac apelacije Ustavnom sudu BiH oko nekih odredbi zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, član Hrvatskog sabora u Zagrebu. Takvu specifičnost teško je pronaći u regionu. To puno govori i o kompleksnosti uređenja BiH, uslova u kojima svi politički subjekti moraju djelovati. Na tu Ljubićevu apelaciju, Ustavni sud je donio presudu koja se odnosi na implementaciju Izbora u Federaciji. Nakon toga, Borjana Krišto je Ustavnom sudu BiH podnijela novu apelaciju problematizirajući odredbe Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, koje nikad nisu prošle Parlament, a došle su od strane visokog predstavnika. Nastalo je stanje koje je jako teško riješiti a da se ne mijenjaju Ustavne odredbe. CIK BiH  je početkom maja raspisao Opće izbore za 7. oktobar 2018. godine. Svi su saglasni da postoji problem kako uspostaviti vlast nakon oktobra. Moguće je da nastane neki oblik anarhičnog stanja kako u Federaciji, tako i u Bosni i Hercegovini. U tom segmentu svi politički subjekti moraju pokazati svoj odgovoran odnos prema državi i građanima. Bilo bi strašno pogubno da nakon održanih izbora nastane blokada sistema u državi. Da do toga ne bih došlo, Predstavnički dom Parlamenta Federacije je usvajanjem Zakona o izbornim jedinicama želio spriječiti moguće anarhično stanje nakon oktobra. Da podvučem, HDZ BiH je pokrenuo proces izmjena Izbornog zakona i nakon toga svojim pristupom potpuno paralizirao taj proces. Zar to nije paradoks. Šta ovim želi gospodin Čović ne znam, vrijeme će pokazati.

Obzirom da hrvatski zastupnici nisu bili prisutni na zadnjoj sjednici, da li je ugrožen rad Predstavničkog doma i obzirom da je već uveliko počela kampanja hoće li on više uopće moći funkcionirati do izbora?

-Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH je tokom čitavog mandata prolazio kroz određene krize osiguranja parlamentarne većine. Na jedan određeni način kroz ovaj mandat pojedine opozicione stranke su kontinuiranim kreiranjem kriza svjesno usporavale pozitivne procese. Štetu su na žalost trpili građani i država, jer svaka kriza uzima vrijeme, energiju i resurse koji mogu biti usmjereni za unaprijeđenije stanja u društvu. Takva destrukcija nije bila proizvod slučajnosti. Sve navedene krize uzrokovale su povremene zastoje u radu. Međutim ako se napravi dublja analiza rada doma, može se vidjeti da je on po svojoj suštini vrlo kvalitetno i odgovorno razmatrao i usvajao važne odluke, zakone, donosio deklaracije i rezolucije, tematski obrađivao važne oblasti, doprinio stabilnosti i napredovanju Federacije BiH. Ukoliko pogledate statistiku održanih sjednica u Zastupničkom domu vidjet ćete da je gotovo identična sa prethodnim sazivima. A uslovi za rad su bili politički nemjerljivo teži. Predizborna kampanja je, slobodno se može reći, već odavno krenula i znatno otežala rad Parlamenta. Napuštanje rada od strane bilo koga nije poželjno i nije dobro. Parlamenti su mjesta gdje se na bazi dijalog, sugestija i prijedloga traže najbolja rješenja za sve. Opstrukcija nije ni rješenje ni poželjna mjera. Trenutno imamo takvo stanje. Bilo je sličnih pojava i ranije, ali su one uvijek prevazilažene. Nadam se da će zastupnici odgovorno okončati mandat koji su im građani povjerili.

Prijedlog zakona o pravima demobiliziranih boraca i njihovih obitelji trebao bi se na sjednici naći 10. jula, ima li većine i hoće li on biti usvojen?

-Po zaključku sa tematske sjednice ovog doma od 23. maja 2018. godine Vlada Federacije BiH uputila je u Parlament prijedloga zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica po hitnom postupku. To je oblast koja nije zakonski uređena. Treba je kvalitetno i pravedno urediti i donijeti zakon ljudima koji to zaslužuju, omogućiti im realna, održiva i provodiva prava. Nedopustivo je da postoje oni koji su branili zemlju i koji ulaze u zadnju dob života bez osnovnih ljudskih prava. Sjednica je zakazana, očekujem odgovoran odnos zastupnika i klubova, vlasti i opozicije. Očekujem usvajanje zakona realnog i provodivog sa što manje politikanstva. Uvijek sam bio zagovornik toga. Na žalost, pritisci koji se prave često imaju dodirnih točaka sa određenim političkim strukturama. Postoje i dokazi i brojna svjedočenja takvih stvari. Ali u ovom trenutku ne želim govoriti o tim procesima, jer sam zagovornik pozitivnog rješenja. Iskreno želim da se zakon donese. Svima koji učestvuju u procesu potrebno je strpljenje. SDA je pokazala da želi riješiti ovo pitanje i ja očekujem takav ishod.

Podnaslov: SDA je pokrenula velike infrastrukturne projekte u Hercegovini

Kako funkcioniše Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, obzirom da je bilo određenih problema na relaciji SDA-HDZ? Jeste li zadovoljni koliko je aktualna Vlada uradila u ovom mandat i je li urađeno sve što ste planirali?

-Vlada HNK-a dosta dobro funkcioniše, Skupština također. Svojim radom su doprinijeli da je HNK veoma stabiln kanton. Gotovo svi sistemi koji su u nadležnosti HNK-a kompaktno funkcioniraju. Postoje naravno teme i oblasti sa kojima SDA nije u potpunosti zadovoljna. Na to smo ukazivali, tražili da se stvari promijene i unaprijede i tu su nastali nesporazumi sa HDZ-om. Različito gledanje na imenovanje komesara policije je moglo doprinijeti mnogo boljem stanju u oblasti sigurnosti. HDZ je svjesno kršeći zakonske procedure upravo kod izbora komesara MUP-a HNK-a napravio stanje svojevrsnog kaosa u oblasti sigurnosti.  Sud je potvrdio da je naše gledište bilo ispravno. Usprkos silnim nastojanjima HDZ BiH da „umrtvi“ taj veoma važan proces, on će neminovno biti riješen. U oblasti poljoprivrede i šumarstva također se nismo slagali. Moglo se više i bolje. Analize koje će se raditi ukazat će zašto ta oblast nije bolje tretirana. Međutim, dosta toga je pokrenuto na prostoru HNK-a, što je do sada bilo u zastoju. Podsjetit ću da smo utvrdili prostorni plan, koji sadrži koridor Vc za čiju smo izgrdanju osigurali velika sredstva. Osigurali smo sredstva u iznosu većem od 70 milijna KM i pokrenuli gradnju puta Stolac – Neum, pokrenuli najveći pojedinačni (150 milijuna KM) projekt u HNŽ-u – vjetropark Podveležje. Aktivirali gradnju i opremanje novih bolničkih sadržaja, uradili mnoge projekte utopljavanja objekata koji se tiču energetske efikasnosti i ušteda energije, obnovili objekte iz oblasti kulture i svesrdno podržavali njihov rad, pomagali rad sportskih kolektiva, stabilizirali rad Univerziteta „Džemal Bijedić“. Stvorene su i dalje se stvaraju pretpostavke za turistički razvoj, koji je u HNK-u u velikoj ekspanziji. Dosta smo uradili na uređenju i zaštiti okoliša. Kroz brojne projekte riješili smo, obnovili i poboljšali rad velikog broja obrazovnih institucija, ambulanti, zdravstvenih ustanova. U južnoj zoni Mostara gradi se jedna od najvećih i najmoderniji škola u HNK-u. Veliki infrastrukturni projekti su u toku. Došli smo u stanje da imamo osiguran novac za mnoge projekte. Mogu slobodno rezimirati da su ministri SDA u radu ove Vlade napravili brojne pomake i iskorake u svim društvenim sferama.

Ne možemo, a da ne pitamo i za Mostar. Čović je neki dan izjavio da je sada potpuno jasno da izbora u ovom gradu neće biti zajedno s Opštim izborima. Znate li kada će i kako ocjenjujete situaciju u Mostar?

-Ranije sam već naveo kako je gospodin Čović sklon postavljanju rokova koji obično ne budu ispoštovani. Njegov princip funkcioniranja po sistemu vruće-hladno, teške retorika i isključivost najčešće proizvodi zastoje cijelog sistema. Proizvod takve politike na žalost već godinama imamo u Mostaru. Gradonačelnik funkcionira bez Gradskog vijeća, što nikako nije dobro stanje, ali to očigledno odgovara HDZ-u. Mislim da je to prividno i da će najveću štetu na kraju imati HDZ BiH. Kakvu će to refleksiju imati na hrvatski narod u Mostaru vrijeme će pokazati. Međutim veliki odliv stanovništva upravo iz zona gdje HDZ BiH čini vlast ukazuje da politika koju vode nije prepoznata kao pozitivna. Izvještaji Biskupske konferencije jasno ukazuju na te probleme. Također, osjeti se određena nezainteresiranost, pasivnost i zamor kod gradonačelnika. Jako puno je odsutan iz grada, nastalo je i određeno zasićenje kod njega. Deset godina Mostar nema lokalne izbore. Najava da izbora nema prije 2020. godine je potvrda HDZ-ove iskrene nezainteresiranosti da se održe izbori u Mostaru. I to imamo zanimljivu paralelu koja se može napraviti oko budućeg uređenja Mostara i izmjena Izbornog zakona, točnije pristupa  koje nudi HDZ BiH. Da li su motivi politički ili neki drugi ostavimo to vremenu.

Potresi koji su zadnjih mjeseci drmali SDA, zaobišli su HNK, odnosno odbor na čijem ste čelu? Kako ste to uspjeli?

-SDA HNK je veoma jaka i organizirana stranka. Jedna nova odgovorna mlada generacija političara dominira u radu stranke. Timski se radi, zajednički donosimo najbolja rješenja na bazi opće političke odgovornosti i dokumenata stranke, uvažavajući sve specifičnosti Hercegovine i bošnjačkog naroda. Kroz timski rad, postavljanjem odgovornosti i realnih zadataka svi su motivirani da rade. Jako sam zadovoljan pristupom, odnosom i rezultatima.

Je li SDA u HNK-u složila izborne liste i možete li nam reći ko su nosioci listi iz ovog kantona, te sa čim planirate pred birače – oštrom retorikom ili nekim konkretnim programom?

-Na bazi realnih pokazatelja uz političku viziju uvijek smo davali predizborna obećanja i radili izborne programe. Obećanja koja dajemo su nam izuzetno važna. Zbog toga radimo detaljne analize realnih okvira i mogućnosti njihove realizacije. U narednom periodu predstaviti ćemo građanima šta smo uradili i realizirali u prostoru u kojem djelujemo. Javne i kulturne institucije i sportski kolektivi imaju vidan napredak i od toga naravno zavisi povjerenje građana.   Mi smo to povjerenje do sada uvijek imali i nadam se da ćemo ga imati ponovo. Vodimo računa o tome. Na bazi toga strukturirali smo naše liste kandidata za opće izbore. Kombinacija iskustva, mladosti, stručnosti, kompetencije i dokazanosti nudimo građanima na povjerenje. Šaljemo poruke odgovornosti za sve segmente života, šaljemo snažnu poruku mladima, borcima, snažnu poruku za Univerzitet ”Džemal Bijedić”, odgovornost za Neum, Stolac, Čapljinu, Mostar, Jablanicu Prozor, Konjic kao  i sve naše institucije. Pred birače izlazimo sa rezimiranjem ranije obećanog, sa novim konkretnim programom, ali i čvrstim stavom u svim segmentima gdje je potrebno zaštititi, unaprijediti i očuvati pravo Bošnjaka. Uvjereni smo u dobar rezultat.

Razgovarala: Sanja Bjelica Šagovnović
Dnevni list