Aktivnosti predstavnika SDA u vlasti
17-maj-2017

Intenzivirati saradnju glavnih gradova BiH i Republike Turske


Važno je saradnju između glavnih gradova BiH i Republike Turske i dalje intenzivirati – ocijenjeno je na sastanku gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake, koji boravi u službenoj posjeti Ankari, s gradonačelnikom tog grada Melihom Gokcekom.

Skaka je podsjetio da je Sporazum o bratimljenju između Ankare i Sarajeva potpisan 1994. godine, u cilju promovisanja i jačanja prijateljskih odnosa između Republike Turske i Bosne i Hercegovine, te uspostavljanju i širenju saradnje između glavnih gradova dvije države.

-Sa Ankarom imamo odavno započete pregovore u vezi s projektima za koje očekujemo da će biti realizirani, međutim za Grad Sarajevo veoma je značajna razmjena znanja i iskustva u oblasti urbane infrastrukture i komunalnih servisa – naglasio je Skaka.

Prema riječima gradonačelnika Gokceka, između dvije zemlje postoji veliko međusobno poštovanje i prijateljstvo, a posebna je važna saradnja glavnih gradova Sarajeva i Ankare kako bi se to održalo i unaprijedilo.

Tokom posjete Ankari gradonačelnik Skaka sastao se i s direktorom TIKA-e za Balkan i Istočnu Evropu Mahmutom Cevikom, te zahvalio za podršku koju TIKA pruža našoj zemlji već dugi niz godina. Tema sastanka bili su započeti projekti u Sarajevu i prioriteti u narednom periodu.

-Veoma je važna komunikacija s lokalnim vlastima, jer tako možemo zajednički odrediti smjernice što je potrebno uraditi kako bi došli do konkretnih rezultata – kazao je Mahmut Cevik.

Zajedno s delegacijom Grada na svim zvaničnim sastancima u Ankari, kao i onima planiranim u Konyi, prisustvuje ambasador BiH u Turskoj Bakir Sadović.

Planirano je da se Skaka danas sastane sa Tahirom Akyurekom, gradonačelnikom Konye, saopćeno je iz Gradske uprave Sarajeva.