SDA Novosti
20-sep-2012

Helezovi drugovi, lažni vojni penzioneri, na listi SDP-a Gornji Vakuf


Nedžad Kičin i Amir Begović, bivši pripadnici Armije RBiH, na listi su kandidata Socijaldemokratske partije BiH (SDP) za vijećnike u Općinskom vijeću Gornji Vakuf. Obojica su, piše u biografijama, penzioneri. Vojnu mirovinu stekli su na osnovu komandnih dužnosti koje su obavljali tokom agresije na BiH.

Revizija boraca, koja je obuhvatila i takozvane vojne penzionere, utvrdila je da Kičin i Begović ne ispunjavaju uvjete za sticanje vojne penzije pa ih je revizorski tim koji je kontrolirao način na koji su stekli penziju izveo iz prava, ostavio bez penzije.
Naredbom Zukana Heleza, ministra za pitanja boraca u Federaciji BiH, inače predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a Srednjobosanskog kantona (SBK), formiran je novi revizorski tim koji je, među ostalima, Kičinu i Begoviću vratio prava na vojnu mirovinu.

Očito je, dakle, da aktuelni ministar za boračka pitanja i predsjednik SDP-a SBK kadrove svoje partije, usprkos zakonu, ostavlja u pravu, vraća im mirovine. Istovremeno, i to baš u Gornjem Vakufu, ministar Helez iz prava boraca izvodi stopostotne ratne vojne invalide ARBiH. Posljednji podaci kažu da je revizija boraca u Gornjem Vakufu bez prava ostavila oko 50 pripadnika ARBiH (ratnih vojnih invalida i šehidskih porodica) i trojicu pripadnika Hrvatskog vijeća obrane.