Saopcenja
05-avg-2017

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac o gradnji Pelješkog mosta: Hrvatska je napala suverenitet BiH


Predsjednik Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Halid Genjac je na današnjoj vanrednoj konferenciji te stranke kazao da BiH nikada nije dala saglasnost za izgradnju Pelješkog mosta.

– Gradnja Pelješkog mosta bez saglasnosti BiH je nelegalna i predstavlja kršenje obavezujućih međunarodnih konvencija, posebno UN konvencije o pravima mora. Predsjedništvo BiH, tijelo koje po Ustavu BiH ima isključivu nadležnost za vanjsku politiku, nikada nije dalo saglasnost za gradnju Pelješkog mosta. Naprotiv, zvanični stav Predsjedništva BiH, prema Zaključku usvojenom na 25. sjednici Predsjedništva održanoj 17. oktobra 2007. godine, glasi: „BiH je protiv izgradnje Mosta do rješavanja otvorenih pitanja vzanih za identificiranje morske granične crte između dvije države“. Na istoj sjednici je Zaključkom Predsjedništva zatraženo da „Republika Hrvatska ne poduzima nikakve jednostrane radnje na izgradnji Mosta“ – kazao je Genjac.

Sa tim zvaničnim stavovima su, kako je kazao Genjac, upoznati predsjednik Republike Hrvatske i predsjednik Vlade Republike Hrvatske i to zvaničnim dopisom tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića 23. aprila 2009. godine. On je dodao da Predsjedništvo BiH nikada nije donijelo zaključak kojim bi se ta odluka izmijenila.

– Predstavnici ministarstava ili ekspertskih grupa na međudržavnom nivou mogu razgovarati, ali nisu mogli niti mogu u ime BiH potpisati bilo kakav validan sporazum bez saglasnosti Predsjedništva BiH. Evidentno je da BiH, odnosno isključivo nadležno Predsjedništvo BiH, nikada i nikome nije dalo saglasnost da u ime BiH potpiše bilo kakav sporazum u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta – izjavio je Genjac.

On je dodao da pitanje teritorijalnog morskog razgraničenja između BiH i Hrvatske još nije riješeno te da je jasno da nije data validna saglasnost BiH za izgradnju Pelješkog mosta.

– Potpuno nam je nejasno kako je nastao previd Evropske komisije da u takvim okolnostima odobri sredstva za izgradnju Pelješkog mosta, odnosno odobri sredstva koja je prema međunarodnim konvencijama ilegalna aktivnost – dodao je Genjac.

Predsjednik Glavnog odbora SDA je kazao da je Hrvatska, uprkos međunarodnim konvencijama, napala suverenitet BiH i prekršila UN konvenciju o pravima mora.

– Pri tome Hrvatska permanentno obmanjuje javnost i institucije UN-a i EU-a, navodeći neistinite tvrdnje kako ima saglasnost bh. strane i kako gradi Most na svom teritoriju – kazao je Genjac.

On dodaje da je SDA opredijeljena saradnji sa susjedima, ali tek uz poštivanje prava koja pripadaju državama.

– Uzimajući u obzir sve navedeno, želim da vas obavijestim da će SDA u pismu koje je pripremljeno sve evropske parlamentarce upoznati sa navedenim činjenicama. Zamolit ćemo za podršku i pomoć pri revidiranju odluke Evropske komisije o dodjeli finansijskih sredstava, jer smatramo da se desio nama neobjašnjivi previd – poručio je Genjac.

U nastavku pročitajte pismo SDA dostavljeno članovima Evropskog parlamenta: