Aktivnosti predstavnika SDA u vlasti
28-dec-2018

Genjac: Jedno tehničko pitanje je pretvoreno u politikantsko pitanje


Naglasio je da bez stava komisije nije moguće imenovati ni predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH ni potvrditi njegovo imenovanje, ni ministre

Član Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH Halid Genjac (SDA) je, nakon što je prekinuta sjednica Komisije prije nego što je izabrano njeno rukovodstvo, izjavio novinarima da su danas imali jedno tehničko pitanje koje je pretvoreno u politikantsko pitanje.

– Imamo komisiju koja je sastavljena od predstavnika svih političkih subjekata u Zastupničkom domu i ti politički subjekti, njihovi predstavnici, u toj komisiji su da imaju priliku postaviti pitanja budućem mandataru i ministrima – kazao je Genjac.

Dodao je su predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg komisije jednaki s ostalim članovima komisije i “to je zaista tehničko pitanje”. Prema njegovim riječima, “sastav ne odražava ni na koji način nekakve većine, jer su tu prisutne sve stranke”.

– Mislim da su oni koji su danas glasali, imali pravo da glasaju protiv, ali su bili dužni i obavezni da predlože druge prijedloge. Neiznošenje drugih prijedloga, a glasanje protiv je jedan prizeman vid politikantstva i rekao bih nepotrebne opstrukcije u pitanjima gdje to nema mjesta – smatra Genjac.

Naglasio je da bez stava ove komisije nije moguće imenovati ni predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH ni potvrditi njegovo imenovanje, ni ministre. Pojasnio je da Zastupnički dom PSBiH nije dužan da poštuje stav ove komsije, ali ne može pokrenuti proceduru prije nego što dobije formalni stav komisije i o predsjedavajućem i o ministrima.

– Prema tome, danas ovakvim glasanjem je samo odgođeno ono što je po Poslovniku i Zakonu o Vijeću ministara BiH obaveza nas u Zastupničkom domu – kazao je Genjac.

Na novinarsko pitanje šta misli o Zoranu Tegeltiji čije se ime spominje kao ime kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, odgovorio je kako samo misli da će vjerovatno biti predložen od SNSD-a i da će se o tome izjašnjavati Predsjedništvo BiH.

– Ukoliko Predsjedništvo BiH njega nominira, on će doći pred nas na Komisiju. O Tegeltiji mogu misliti samo na osnovu onoga što on kaže u pogledu pitanja koja su jako bitna za program rada narednog Vijeća ministara BiH – kazao je Genjac.

Sjednica Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH prekinuta je prije nego što su izabrani predsjedavajući i dva zamjenika predsjedavajućeg Komisije. Kandidati za te pozicije, koje su predložili predstavnici Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nisu dobili potrebnu podršku članova komisije.

Nastavak konstituirajuće sjednice Komisije trebao bi biti održan nakon novogodišnjih i božićnih praznika.

FAKTOR