Bosanskohercegovačka Dijaspora
25-nov-2015

(FOTO) U Baden-Wirtemberu obilježen Dan državnosti BiH


„Gdje god živim u srcu te nosim“, naziv centralne manifestacije kojom su građani BiH u Baden-Wirtemberu na dostojanstven način obilježili Dan državnosti domovine. Među gostima bili, i: pomoćnica ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Ruzmira Tihić-Kadrić, generalni konzul BiH u Štutgartu Zvonko Mišković, generalni konzul BiH u Frankfurtu Dževad Šaldić, konzul BiH u Štutgartu Dag Đumrukčić, predstavnici IZ Bošnjaka u Njemačkoj na čelu sa prof. Enverom ef. Pašalićem, glavnim imamom za B-W, kao i predstavnici još desetak klubova i udruženja građana BiH u Njemačkoj.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježen je i među građanima BiH koji žive u SR Njemačkoj. Najviše manifestacija povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine održano je u njemačkoj pokrajini Baden-Wirtember u kojoj su građani Bosne i Hercegovine najorganizovaniji. Od Ulma, preko Kirchem Tecka i Štutgarta do Mannheima i Hajdelberga. Organizatori manifestacija koje su održane u subotu, 21. novembra, u Mannheimu i Štutgart-Botnangu bili su KUD „Ljiljani“ i KUD „Mladi biseri“. Centralna manifestacija obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Baden-Wirtembergu, pod nazivom „Gdje god živim u srcu te nosim“ održana je u nedjelju, 22. novembra 2015. godine, u Štutgartu.

Za manifestaciju koju je organizovao Savez dopunskih škola BiH u saradnji sa  Generalnim konzulatom BiH u Štutgartu vladao je veliki interes. Već u 16 sati, sat prije početka manifestacije, u velikoj sali SC Bad Cannstadt, nije bilo slobodnih mjesta.

Svečanost u Štutgartu počela je intoniranjem himne BiH i video prezentacijom o BiH, 25. novembru – Danu državniosti domovine i dopunskim školama BiH u SR Njemačkoj u kojima se dopunska nastava izvodi na bosanskom jeziku. Uslijedio je dvoiposatni kulturno-obrazovni program posvećen domovini Bosni i Hercegovini. Ono što su pokazali učenici bosanskih dopunskih škola iz Sindelfingena, Aalena, Plochingena, Mannheima, Reutlingena, Rottenburga, Heubacha, Štutgarta i Oberlenningena, gosti, književnice: Jagoda Iličić iz Tuzle, Hanka Hamzagić iz Frankfurta, Mina Imširović iz Augsburga, dječije sekcije KUD-a „Mladi biseri“ iz Štutgarta i KUD-a „Džerdan“ iz Sindelfingena i humorista Osman Džiho, oduševilo je sve prisutne. Sve je bilo dostojanstveno i u znaku djece – i domovine!

Obilježavanju Dana državnosti BiH u Štutgartu prisustvovali su, i: pomoćnica ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Ruzmira Tihić-Kadrić, generalni konzul BiH u Štutgartu Zvonko Mišković, generalni konzul BiH u Frankfurtu Dževad Šaldić, konzul BiH u Štutgartu Dag Đumrukčić, predstavnici IZ Bošnjaka u Njemačkoj na čelu sa prof. Enverom ef Pašalićem, glavnim imamom za B-W, kao i predstavnici još desetak klubova i udruženja građana BiH u Njemačkoj.