Saopcenja
07-mar-2018

Džaferović o Demiroviću: Lokalni moćnici prave svoju mrežu zastupnika


Nakon što je Safer Demirović napustio Klub SDA u Parlamentu BiH, čime je u pitanje dovedena većina na državnom nivou, zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Šefik Džaferović (SDA) za Vijesti.ba kaže da je parlamentarna većina i do sada relativizovana, ali je uvjeren da do oktobarskih izbora nije moguće uspostaviti novu, imajući u vidu postojeći koncept političkih odnosa u BiH.

“I sada je teško ustanoviti da li u većini postoje 21 ili 22 poslanika, u zavisnosti od toga kakvo je stanje u klubovima stranaka Saveza za promjene. I do sada se glasanje odvijalo od tačke do tačke, od zakona do zakona”, ističe Džaferović.

Stoga je mišljenja da će aktuelni saziv Vijeća ministara BiH i vlast uspostavljena na bazi parlamentarne većine funkcionisati do oktobarskih izbora.

Osvrćući se na odluku poslanika Demirovića, Džaferović je naglasio da je SDA očekivala ovakav potez, poslije događanja nakon što je u Kantonalnom odboru SDA Tuzla uvedeno Povjereništvo.

“SDA je i ranije prepoznala da unutar stranke postoje lokalni moćnici na terenu i da na izborima postavljaju vlastite mreže poslanika, koji provode politike tih pojedinaca, a ne organa SDA. Nismo poduzimali mjere zbog toga što smo bili orijentisani na posao zbog kojeg smo izabrani, a to je deblokada evropskog puta BiH, ekonomske reforme, usvajanje Zakona o PIO-u i slično, odnosno na sve ono što treba da rade organi vlasti. Međutim, sada je došlo vrijeme da se napravi unutrašnje preslagivanje i zbog toga je uvedeno Povjereništvo u KO SDA TK”, naglasio je Džaferović, koji je i potpredsjednik SDA.

Kako je istakao, SDA će na idućim izborima povesti računa o tome da budu izabrani kandidati koji će provoditi odluke organa stranke, a ne pojedinaca.

Podsjetimo, Safer Demirović danas je obavijestio rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta BiH da napušta Klub SDA u ovom domu i da će ubuduće djelovati kao nezavisni poslanik. Sve se desilo nakon formiranja novog političkog projekta u TK čiji je on učesnik.

SDA je u sadašnji saziv državnog Parlamenta užla sa deset poslanika. No, sada ih je šest u Klubu, budući da su iz ove političke partije osim Demirovića ranije istupili Senad Šepić, Salko Sokolović i Sadik Ahmetović, pišu Vijesti.ba.

Koalicija na državnom nivou je ostala bez parlamentarne većine u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Opozicione stranke sada imaju 23 poslanika, a vlast 19.

(Vijesti.ba)