Aktuelno u BiH
06-dec-2017

Džaferović: Nove izmjene zakona o akcizama pred Kolegijem Predstavničkog doma


Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović (Stranka demokratska akcije – SDA) potvrdio je danas da je novi prijedlog Vijeća ministara BiH za izmjenu zakonodavstva o akcizama stigao Kolegiju tog doma.

Najavio je da će Kolegij ispuniti obaveze u tom smislu, ali u međuvremenu je zakazana sjednica Doma naroda PSBiH te mnogo toga zavisi od te sjednice, zbog čega nije mogao govoriti o daljnjoj procedi donošenja tog zakona.

Osvrnuo se i na posjetu premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića BiH, kazavši da je i ranije pozivao na poštivanje odluka Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) te da se daju smirujuće, a ne uznemirujuće poruke građanima.

– Trebamo poštovati odluke Haškog tribunala, da poštujemo činjenice i kvalifikacije koje je taj sud utvrdio te da na bazi istine i pravde gradimo buduće odnose te razvijamo međusobnu saradnju unutar BiH, ali i u regionu – kazao je Džaferović.

Dodao je da je Republika Hrvatska važna susjedna zemlja za BiH, kao što je i BiH za Hrvatsku te je želja na tim principima s Hrvatskom graditi odnose i nakon presude MKSJ-a o odgovornosti šestorice osuđenih iz slučaja “Prlić i drugi”.