Aktivnosti predstavnika SDA u vlasti
16-feb-2017

Džaferović: Nedolazak zastupnika iz RS-a na sjednicu je kršenje Dejtonskog sporazuma


Prošireni Kolegij Zastupničkog doma PSBiH donio je odluku o odgađanju već započete sjednice ovog doma, a termin narednog zasjedanja bit će 7. mart, saopćio je predsjedavajući ZD PSBiH Šefik Džaferović.

Prema njegovim riječima, za ovakvu odluku glasalo je sedam od devet članova proširenog Kolegija, jedan član, Damir Bećirović iz DF-a je bio suzdržan, a jedan član proširenog Kolegija nije glasao jer je naknadno došao na sastanak.

– Kada smo počeli sjednicu Zastupničkog doma, konstatovali smo da joj prisustvuje jedan od 14 zastupnika iz RS-a. S obzirom na to da se za različite tačke dnevnog reda koriste različiti modeli glasanja, konstatovali smo da ne bismo mogli donositi odluke i to je nova činjenica u odnosu na jučerašnji dan. Zbog toga smo sazvali sjednicu proširenog Kolegija na kojoj smo donijeli odluku o odgađanju sjednice – kazao je Džaferović.

Nedolazak zastupnika iz RS-a na sjednicu nazvao je kršenjem Dejtonskog sporazuma, te nepoštivanjem Ustava i zakona BiH i Poslovnika Doma.

– Rad Zastupničkog doma ne treba dovoditi u bilo kakvu vezu sa revizijom presude Međunarodnog suda pravde u Haagu o tužbi BiH protiv Srbije. To su dva potpuno odvojena pitanja. Još manje treba uslovljavati rad Parlamenta odlukom o reviziji presude – istakao je Džaferović.

Zastupnik SDS-a Borislav Bojić je kazao da je uslov da se ova sjednica održi 7. marta, odnosno da joj prisustvuju zastupnici iz RS-a, da se rad državnih institucija vrati u ustavne okvire.

– Mi smatramo da majorizacija bilo kojeg naroda nije dobra za BiH. Mi ne tražimo ništa drugo nego da se vratimo u ustavne okvire i u okvire onoga što imamo prema poslovnicima i pravilima, kada je u pitanju pozicija srpskog naroda u BiH – dodao je Bojić.

Zastupnik SNSD-a Staša Košarac je kazao kako zahtjev za odgađanjem sjednice, kojeg su uputili zastupnici iz RS-a ne predstavlja blokadu Parlamenta.

– Kada se odlučimo da blokiramo rad, mi ćemo to otvoreno i reći. Zbog toga nema potrebe da se koristi neka druga terminologija. Riječ je o legitimnoj inicijativi da se sjednica odgodi dok se bošnjački predstavnici ne vrate u instiucionalno djelovanje u vezi sa ravizijom presude Međunarodnog suda pravde u Hagu – napomenuo je Košarac.

Zamjenica predsjedavajućeg Doma Borjana Krišto je naglasila da je podržala ideju o odgađanju sjednice, jer se treba razmotriti kakve se poruke šalju ako sjednici ne prisustvuju predstavnici jednog naroda.

– Održavati sjednicu bez legitimnih predstavnika jednog naroda je najmanje što treba BiH. Nadam se da će se do termina narednog zasijedanja stvoriti pretpostavke i ambijent da normalno radimo i u funkcioniramo u interesu naroda i građana BiH.

Zastupnik DF-a Damir Bećirović, komantarišući svoju odluku da prilikom glasanja o odgađanju sjednice bude suzdržan, kazao je da nije ni na koji način želio da se miješa u međusobne odnose članova vladajuće koalicije.

(Faktor.ba)