SDA Novosti
09-avg-2018

Džaferović: Mostar za sve – Izetbegović: BiH nije Kosovo


U organizaciji GO SDA Mostara, u Narodnom pozorištu Mostar je u srijedu naveče održana Tribina “Razgovor sa građanima”.

U formatu TV emisije na Tribini su govorili Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, te kandidat ove stranke za člana Perdsjedništva BiH iz reda Bošnjaka, Šefik Džeferović.

Uprkos velikoj vrućini u Mostaru, odaziv članova stranke, ali i građana Mostara, bio je jako velik, pa se “stolica više” tražila, ne samo u velikoj sali, već i u foajeu Narodnog pozorišta.

Prije same Tribine, Izetbegović i Džaferović su zajednno sa čelnicima SDA iz Mostara i HNK položili bukete cvijeća i odali počast poginulima u odbrani Mostara i Hercegovine od agresije na mostarskim Šehitlucima.

Potpredsjednik SDA i kandidat za člana Predsjedništva BiH Šefik Dažeferović kazao je kako je njegova osnovna poruka sa ovakvih tribina da je BiH, prije svega, “potrebna stabilnost i konstruktivna politička atmosfera, kako bi zemlja ubrzala svoj evropski i NATO put”.

“U Mostaru postoji jedno vrlo važno neriješeno pitanje, a to je pitanje lokalnih izbora. Mi iz SDA promoviramo ideju da Mostar mora i treba da ostane jedinstven grad za koje se mora pronaći rješenje koje podrazumjeva potpunu ravnopravnost svih naroda i građana i isključuje dominaciju na bilo kime” -kazao je novinarima Džaferović.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović naglasio je kako je upravo Mostar “pravo mjesto” da se priča o odnosima Bošnjaka i Hrvata, koji “moraju biti bolji”.

“Ti odnosi bi bili bolji da se na jedan mudriji način odnose prvaci, koji predstavljaju ova dva naroda, pri čemu ne isključujemo, evo ni sebe. Ali mislim da bi gospodin Čović zaista trebao imati u vidu da 50 posto hrvatskog korupsa živi izmješan sa Bošnjacima i da je preče napraviti dogovor sa nama u Sarajevu, nego sa nekima u Beogradu ili Banja Luci” – kazao je Izetbegović.

On je odbacio mogućnost povezivanja pitanja statusa Kosova i BiH rekavši kako to pitanje “može imati samo psihološke reperkusije na BiH”.

“Međunarodna zajednica se pomalo ucjenjuje i plaši da će se povezati BiH i Kosovo, ali to se nikako ne može povezati. Uzalud Dačić, inače Miloševićev učenik pokušava da povuče paralele između rješenja za Kosovo i BiH, jer je BiH riješena” – kazao je Izetbegović.

Mostarski.ba/StarMo.ba