Saopcenja
13-jul-2017

Dodikova izjava opravdava genocid nad Bošnjacima i sprečava njihov povratak


Današnja sjednica  Kolegija SDA je bila u funkciji pripreme sjednice Predsjedništva Stranke koja će se  održati 18.jula i sjednice Glavnog odbora planirane za 27.juli ove godine.

Na sjednici Kolegija SDA najoštrije je osuđena izjava predsjednika entiteta RS Milorada Dodika da “Bošnjaci ponovo okupiraju Podrinje”. Radi se o vrlo opasnoj, šovinističkoj izjavi koja u sebi sadrži sve elemente raspirivanja nacionalne,vjerske i etničke mržnje. Navedenom izjavom direktno se opravdava progon Bošnjaka,zločini, genocid i pokušava spriječiti njihov povratak.

Pozivamo Tužilaštvo BiH da hitno analizira ovu izjavu i poduzme konkretne korake.

Također, tražimo od svih institucija da stanu u zaštitu povratnika. Navedena izjava predstavlja direktnu prijetnju Aneksu 7 i cijelom Dejtonskom sporazumu. Stoga tražimo da reagira i Vijeće za implementaciju mira.

Poručujemo Dodiku i svima drugima da su Bošnjaci svoji na svome na svakom pedlju naše domovine BiH. Povratak Bošnjaka u Podrinje, na svoje, bit će nastavljen i Dodika o tome niko neće pitati, niti će iko moći spriječiti Bošnjake da se vraćaju svojim kućama i na svoja imanja.