Aktivnosti predstavnika SDA u vlasti
31-maj-2018

Dodikova izjava o ujedinjenju sa Srbijom za SDA ozbiljna pretnja, za SBB jeftin populizam


Potpredsednik Republike Srpske i visoki funkcioner Stranke demokratske akcije (SDA) Ramiz Salkić izjavio je da se Srbija i Republika Srpska nikada neće ujediniti u jednu državu, ni sada ni u sledećem veku.

“Potpuno je jasno da se to nikada neće desiti. Bilo je i pre (predsednika RS Milorada) Dodika onih koji su to zagovarali i završili su na smetlištu istorije”, kazao je Salkić agenciji Beta, komentarišući Dodikovu izjavu sinoć u Beogradu da će se RS i Srbija jednog dana ujediniti u jednu državnu zajednicu.

Salkić je rekao da su to govorili oni kojima je Haški tribunal presudio za “udrženi zločinački poduhvat” i ratne zločine u BiH poput Radovana Karadžića, Ratka Mladića i ostalih.

“Podela BiH se neće desiti nikada i ni u kojem obliku, dok god u ovoj zemlji postoji ijedan patriota”, ocenio je Salkić.

On smatra da Dodikova izjava nije dnevnopolitička i populistička, već da je na tragu “strateških ciljeva, koji su definisani još 9. januara 1992. godine, prema kojima na području RS treba da živi što manje onih koji nisu Srbi i pravoslavci”.

“Dodikova izjava je smišljena, ciljana i u cilju je nečijih drugih interesa. Mi to smatramo kao najozbiljnije pretnje, a ako Dodik bude nešto preduzeo u tom pravcu, imače adekvatan odgovor”, upozorio je Salkić.

Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića nije želeo da komentariše izjavu predsednika Republike Srpske da će Srbija i RS jednog dana biti jedna država.

“Nema tu šta da se komentariše. Mi se ne bavimo Dodikovim jeftinim populizmom i lažnim nacionalizmom”, rečeno je agenciji Beta u toj stranki.

Republika Srpska i Srbija bi trebalo da završe ujedinjene u jednu državnu zajednicu, poručio je juče predsednik RS Milorad Dodik. Kako je rekao, ne očekuje da do ujedinjenja dodje sada, već do kraja veka ili u narednih nekoliko decenija, a istakao je da su Srbi u Republici Srpskoj “zagledani” u Srbiju i obećao da će sve snage upotrebiti da bi bili zajedno.

“Mi to radimo i nismo bez saveznika”, rekao je predsednik RS na predavanju povodom 50 godina Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

BETA.RS