Saopcenja
14-mar-2017

Diskreditacija branitelja BiH je pravno neutemeljena i politički motivirana


Stranka demokratske akcije  najoštrije osuđuje politikantski pokušaj nekolicine udruga Domovinskog rata iz BiH, čiji su predsjednici iskoristili činjenicu da su ujedno i državljani Republike Hrvatske te početkom marta podnijeli Glavnom državnom odvjetniku RH Dinku Cvitanu prijavu protiv 16 uglednih oficira Armije Bosne i Hercegovine.

Ovakva politički motivirana i pravno potpuno neutemeljena diskreditacija branitelja Bosne i Hercegovine nema nikakvo uporište u činjenicama – nisu pripadnici Armije Bosne i Hercegovine ratovali u Hrvatskoj devedesetih. Ako ćemo ulaziti u tu problematiku, otvorit ćemo i pitanje samopozvane unilateralne vojne akcije RH u BiH.

Pravni sistem Bosne i Hercegovine je okvir u kojem Hrvati u našoj zemlji itekako mogu tražiti pravdu za svoje žrtve  – i državno ministarstvo pravde, i federalno ministarstvo pravde, pa i vršilac dužnosti Glavnog tužioca dolaze iz reda hrvatskog naroda.

Očigledno se ovdje radi o pritisku na institucije Bosne i Hercegovine nakon što je jesenas u Orašju uhapšena grupa pripadnika HVO. BiH ne podliježe pritiscima na svoje pravosudne institucije  – institucije BiH su dužne da procesuiraju svaki zločin počinjen na njenoj teritoriji, bez obzira o kome se radi.