Saopcenja
13-jun-2016

Delegacija SDA predvođena predsjednikom Izetbegovićem odala počast stradalim sarajevskim Srbima na Kazanima


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je s delegacijom SDA danas posjetio mjesto Kazane na Trebeviću gdje su 1993. godine ubijeni civili srpske nacionalnosti. Izetbegović je položio cvijeće i odao počast stradalim sarajevskim Srbima.
Tačan broj žrtava na Kazanima nikada nije zvanično utvrđen, a poslije rata iz jame je izvađeno 30-ak posmrtnih ostataka. Kazani su dugo bili tabu tema kada je u pitanju stradanje sarajevskih Srba tokom rata 1992.-1995. godina.Ipak, Izetbegović je, kako je nedavno i najavio, posjetio Kazane u cilju potpunog razumijevanja i poštovanja porodica žrtava koje su nevino stradale.Inicijativa da žrtve na Kazanima dobiju spomenik nikada nije realizovana. Ideju je predložio nekadašnji potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić, ali do danas nema pomaka u izgradnji spomenika.

Za počinjene zločine na Kazanima odgovornim se smatra lokalni zapovjednik Armije Republike Bosne i Hercegovine, Mušan Topalović Caco. Od 1994. godine do danas za zločine na Kazanima na kazne od 10 mjeseci do šest godina zatvora osuđeno je 14 pripadnika Armije BiH.