Aktivnosti predstavnika SDA u vlasti
07-maj-2018

Bh. delegacija u Turskoj: U Izmiru otvoren park “Alija Izetbegović”


Delegacija Bosne i Hercegovine predvođena ministrom civilnih poslova BiH Adilom Osmanovićem boravi u službenoj posjeti gradu Izmiru u Republici Turskoj.

Tokom posjete ministar Adil Osmanović održao je sastanak sa gradonačelnikom Izmira, Azizom Kacaogluom. Gradonačelnik Kacaoglu se posebno interesovao za trenutnu situaciju u BiH i mogućnosti saradnje, posebno u oblasti kulture i sporta.

Inače, u gradu Izmiru živi veliki broj građana koji su porijeklom iz BiH, a do danas su ostali privrženi svojoj domovini.

Ministar Osmanović je posjetio i općinu Bornova u Izmiru, gdje je sa načelnikom Atilom Olgulom svečano otvorio novi park kojem je dato ime po prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Aliji Izetbegoviću. Prilikom otvaranja spomen parka, Osmanović je naglasio značaj djela Alije Izetbegovića kao državnika i intelektualca čija se riječ poštuje diljem svijeta.

– Naši narodi neće zaboraviti borbu koju je rahmetli Izetbegović vodio za prava svih građana i naroda Bosne i Hercegovine – kazao je ministar Osmanović.

Tokom posjete Turskoj predstavnici bh. delegacije održali su niz sastanaka i sa turskim privrednicima, kao i onima koji vode porijeklo iz BiH. Sastanke je koordinirao i organizovao počasni konzul naše države u Izmiru, Kemal Bajsak.