Aktivnosti predstavnika SDA u vlasti
18-apr-2016

Anis Ajdinović: Malverzacije bivše uprave UKCS-a su očite, sve smo predali Tužilaštvu


Nepravilnosti koje su uočene tokom kontrole odnose se na period kada je na čelu Kliničkog centra bio Rusmir Mesihović, sada već bivši direktor te bivši SDP-ov ministar zdravstva u Federaciji. Na brojne nepravilnosti u poslovanju Kliničkog centra po dolasku na funkciju generalne direktorice upozorila je i prof. dr. Sebija Izetbegović nakon imenovanja na čelu UKSC-a.

Tržišna Inspekcija za mjesec kontrolisanja Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu i njegovih dobavljača uočila je niz nepravilnosti u poslovanju, a gubici se procjenjuju na više miliona maraka. Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, u razgovoru za Faktor govori kako su vrlo zahtjevan posao uradili samo dva tržišna inspektora sa dugogodišnjim iskustvom.

Nepravilnosti koje su uočene tokom kontrole odnose se na period kada je na čelu Kliničkog centra bio Rusmir Mesihović, sada već bivši direktor te bivši SDP-ov ministar zdravstva u Federaciji. Na brojne nepravilnosti u poslovanju Kliničkog centra po dolasku na funkciju generalne direktorice upozorila je i prof. dr. Sebija Izetbegović, a potom ih je i inspekcija otkrila.

Nevjerovatni nedostaci

-Uradili su to na način da su od svakog dobavljača tražili analitičku karticu i uporedili sa kraticom kliničkog. Bio je u pitanju bilans stanja, gdje su svi finasijski pokazatelji bili vidljivi. Samo u nadzorima analitičkih kartica, koji je mali dio kontrole UKCS-a, uočeni su nevjerovatni nedostaci. Mi smo dobili zahtjev da uradimo kontrolu poslovanja UKCS-a u posljednjih pet godina poslovanja, ali s obzirom da imamo samo tri tržišna inspektora u Kantonu Sarajevo, posao smo započeli sa 2015. godinom – objašnjava Ajdinović.

Drugi aspekt kontrole inspektora se odnosi na fakture koje su kontrolisale marže na lijekove.

-Jednom dubinskom kontrolom je uočeno da su se ozbiljno probijale marže. Dajem primjer, ako je veleprodajna cijena lijeka sa ukalkulisanom maržom tri marke, koliki se profit tek ostvarivao sa cijenom od 4,50 KM. Da li to može biti dozvoljena marža? Izuzeto je po deset faktura od svakog dobavljača i to metodom slučajnog uzorka. I gotovo ništa ne valja, koji god smo dokument uzeli i otvorili nije bio dobar. Ta dokumentacija je upoređivana sa onom iz Kliničkog centra u Sarajevu. Ovo je jedan od težih inspekcijskih poslova – istakao je Ajdinović.

Kako je već poznato, informaciju o urađenom poslu u UKCS-u iz Uprave za inspekcijske poslove su poslali prema Tužilaštvu Kantona Sarajevo sredinom prošle sedmice. Tužilaštvo će se očitovati nakon što izvrši uvid u dokumentaciju.

-Nazive kontrolisanih dobavljača nećemo govoriti dok Tužilaštvo ne bude reklo da možemo. Sve se to radi iz razloga da se ne ugrozi tok istrage. Nije bilo izuzetaka, svi su pregledani i nažalost uočeni su nedostaci i neslaganje u finansijsko-poslovnoj dukumentaciji u odnosu sa usporedbom UKCS-a, a po zakonu je morala biti ujednačena. Ovo je samo jedan dio kontrole, a ako i kada Tužilaštvo KS zatraži informaciju i za druge godine bit će urađene provjere koje bi mogle trajati više mjeseci – rekao je Ajdinović.

Bolesno zdravstvo

Posljednji podaci ministarstva zdravstva FBiH, koji su sačinjeni do polovine prošle godine, govore da su bolnice i dvije klinike u ovome entitetu u ukupnom minusu 339 miliona maraka. Ajdinović govori da je to jedan od razloga zašto će tržišna inspekcija pokucati na vrata mnogih drugih klinika i domova zdravlja.

-Zdravstvo nam je bolesno i radit ćemo sve što možemo kako bi taj sektor ozdravio. Nije to samo posao za inspektore, već za sve istražne i kontrolne organe u BiH. To je posao za pravosudne institucije, kao i za MUP-ove i sve druge državne kontrolne institucije – naveo je Ajdinović koji je za kraj razgovora rekao kako zdravstvo u njegovom poslu ima prioritet.

(Dž. Sarić-Kozić/Faktor.ba)