Aktivnosti predstavnika SDA u vlasti
10-jan-2018

Adil Osmanović za N1: Otužna izjava Tomislava Nikolića


Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA za N1 je komentarisao obilježavanje Dana Republike Srpske i nove izjave koje pozivaju na nezavisnost ovog bh. entiteta.

“Današnje obilježavanje 9. januara, Dana entiteta RS je antidejtonsko djelovanje i antiustavno djelovanje. To je krivično djelo. Očekujemo rekaciju nadležnih pravosudnih institucija, jer BiH mora imati takve institucije koje će štititi njen ustavnopravni poredak”, kazao je Osmanović u uvodu.

“Izjava bivšeg predsjednika Srbije, Tomislava Nikolića je otužna izjava, kojom želi pobuditi nadu jednog broja stanovnika o nekoj nezavisnoj Republici Srpskoj”, naveo je Osmanović.

Podsjetimo, bivši predsjedni Srbije je kazao: “Ako je put da se ujedinimo vaša samostalnost i nezavisnost, od srca vam želim samostalnot i nezavisnost. S tog puta ne smije se skrenuti. I bit će još 100 prepreka, ali mi smo samo oni ljudi koji idu ispred volje naroda, a ona je jasna – Srbija i RS odlučivat će zajednički o zajedničkoj sudbini”.

“Nama je dobro poznato da to nije mogao realizirati Nikolić, današnji političar u penziji, kada je bio i u vojnoj i u političkoj snazi, da realizuje velikosrpsku ideju”, pojasnio je Osmanović.

“Niti će to moći bilo ko u pogledu pokušaja cijepanja BiH. Otužno je to da je upravo ta ideja stvaranja nezavisne države i Velike Srbije dovela do agresije na Bosnu i Hercegovinu, dovela je do genocida i velikog broja žrtava kod svih građana BiH”, izjavio je Osmanović.

“Nema ništa od toga”, pojasnio je zamjenik predsjednika SDA.

“Ponovo se podgrijavaju velikosrpske hegemonije. Ono što treba da bude glavna poruka iz Beograda to je Dejton, uspostava i dalja gradnja mira i povjerenja, kako unutar BiH, tako i između Sarajeva i Beograda”, naveo je Osmanović.

On je kazao da izjave poput Nikolićeve ne doprinose tome.